Luleå står inför en unik händelse, efter att ett folkinitiativ samlat dryga 8 000 underskrifter på knappt tre månader, har Luleås politiker nu att besluta om en folkomröstning om skolan i Luleå.
Det är drygt ett år sedan processen kring ”framtidens skola” tog sin början, en process som skakat hela Luleå. Trots starkt motstånd från såväl lärare som kommunmedborgare och politiker, beslutade kommunfullmäktige i våras att genomföra den största skolförändringen i mannaminne. Sedan dess har högsta växeln lagts in för att genomföra beslutet.
Kritiken mot förslaget lät inte vänta på sig då det presenterades, och efter protester räddades fyra skolor, men alltför många skolor och förskolor föll i ett klubbslag utan hänsyn till den sakliga och mycket allvarliga kritik som framförts. Bland annat visade det sig att underlaget var fyllt av fel och brister och saknade stöd i empirisk forskning.
Redan nu ser vi att konsekvenserna vi varnade för börjat visa sig i verkligheten. Flera lärare har redan sökt sig bort från yrket eller till andra skolor och kommuner – på grund av den nya skolstrukturen. Lärmiljön som skulle bli bättre, ser istället ut att bli minsta tillåtna yta per elev på de sammanslagna skolorna. En stor omsättning och omflyttning av rektorer sker också just nu då stabilitet och långsiktighet hade behövts allra mest.
Det är med sorg vi ser att det vi befarat håller på att besannas. Om inte beslutet rivs upp är vi rädda för att vi snart – och även på lång sikt – ser fler negativa effekter av att växla över från många skolor i olika storlekar nära barnen, till nästan uteslutande stora skolor. Effekterna riskerar också att slå extra hårt mot barn med särskilda behov, nyanlända och socioekonomiskt utsatta barn. Längre avstånd från hemmiljön får också negativa konsekvenser på miljö, hälsa, trafiksäkerhet. Dessutom leder det till ökad segregation och Luleå riskerar att bli mindre attraktivt då förskolor och skolor försvinner, och byar och stadsdelar utarmas.
Frustrationen har varit stor över oviljan hos kommunledningen att ta till sig av den omfattande kritik som omgärdat hela projektet, vilket lett till det massiva stödet för en folkomröstning.
Vår namninsamling är tydlig – vi kräver en folkomröstning där luleborna får ta ställning till att antingen stödja: 1) Framtidens skola enligt beslut i KF. Eller:2) vårt förslag: att en ny utvecklingsplan utan stordriftsprincip tas fram, där barnens behov står i centrum och där skolpersonal, barns och föräldrars, åsikter blir vägledande.
Nu vill vi ha en dialog med ansvariga tjänstemän om hur folkomröstningsalternativen ska se ut, så 8 000 lulebors vilja blir tydligt uttryckt. Vi utgår från att de styrande respekterar folkinitiativet men också följer resultatet av en folkomröstning. Luleås politiker har allt att vinna på att respektera viljan hos Luleåborna, inte minst chansen att återfå ett skadat förtroende.