Låt gröna Boden blomma

Senarelägg slagning av vägkanter och grönytor, uppmanar Naturskyddsföreningen i Boden.

Senarelägg slagning av vägkanter och grönytor, uppmanar Naturskyddsföreningen i Boden.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Insändare2024-07-29 19:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1 juli, Boden. Ängsblomsterprakten är ett faktum. Rödklöver, prästkrage, blåklocka och en mängd andra ängsblommor spirar längs vägkanter, gång- och cykelbanor och på ängar runtom i Boden. Bin, fjärilar, flugor och andra pollinerande insekter frodas i mångfalden.

3 juli, Boden. Kommunen påbörjar klippningen av kommunala väg- och gatkanter. Nyss nämnda blomsterprakt klipps, trimmas och ansas. Kvar blir kortklippta, färglösa och till stor del livlösa ytor.  

Vid denna tidpunkt har inte växterna hunnit blomma färdigt och bilda frön. De pollinerande insekterna är mycket aktiva och påverkas starkt negativt. Insekter är i sin tur viktiga för t ex fåglar, och som bekant för oss människor med pollinering som en av de viktigaste ekosystemtjänsterna.

Minskningen av hävdade ängs- och hagmarker och ett intensifierat jordbruk gör att vägkanter - som finns i miltals runt om i kommunen - blir viktiga för att bevara arter av både flora och fauna.  

Denna tidiga slagning sker årligen i Boden trots all den kunskap som idag finns om läget för den biologiska mångfalden och trots all vägledning som finns för miljövänlig skötsel av vägkanter.

Det är svårt att förstå hur kommunen motiverar detta. Några argument brukar beskrivas med att det handlar om trafiksäkerhet eller att bodensare vill ha det så. Gällande trafiksäkerhet har vi givetvis inga invändningar mot åtgärder där detta behövs, men i majoriteten av de aktuella områdena är skymd sikt på grund av hög växtlighet inte ett problem. Att huvuddelen av bodensarna skulle vara för den tidiga slagningen av vägkanter finns inga belägg. Tvärtom ser vi att viljan att gynna pollinatörer ökar, utöver att många ser det visuella värdet i att bevara blomningen.

Om det ändå skulle vara så att en majoritet av bodensarna önskar hårdklippt gräsmatta framför blommande ängsytor, anser vi fortfarande att kommunen ska ta ansvar och fatta korrekta beslut som motverkar den pågående krisen för biologisk mångfald. Detta särskilt då kommunen gärna framhåller sitt bidrag till den gröna omställningen och marknadsför sig som en grön kommun.

Att Bodens kommun har valt att låta delar av gräsytor på Bränna strand och Fagernäs växa fritt är ett positivt initiativ, men vi anser att kommunen kan och ska göra mer.

Naturskyddsföreningen i Boden uppmanar Bodens kommun att senarelägga slagningen av vägkanter och grönytor tills blomningstiden är över (augusti-september).