Nu kommer den tredje vågen av arbetskraftsinvandring till Norrbotten. Först byggdes gruvorna och malmbanan/stambanan med hjälp av tusentals rallare av varierande karaktär och vandel. Visst fanns det svarta Björn med flera som kunde hålla reda på dem men alla minns väl tumultet på Floras kullar på den tiden.
Sedan kom vattenkraften och kraftverk skulle byggas. Då kom vattenrallare från hela landet och behövde bostäder och livsmiljöer. Bolaget Vattenfall och samhället hade då lärt sig av misshälligheterna vid järnvägsbyggena och kunde erbjuda långvarigt boende i nya områden. Harsprånget, Porjus, Stensele, Messaure - namnen var många och där erbjöds boende för hela familjen. Barnstugor, skolor, egnahem och hyreslägenheter. Affär, bensinmack, folkets hus, biograf och även andlig gemenskap hos både Svenska kyrkan och pingstvänner. Och jobb med goda inkomster fanns massor utav. Livsmiljön var så bra att vissa orter blev kvar efter byggåren.
Inför utsikten att få välkomna 100 000 nya Norrbottningar ska vi kanske lära av historien, minivillor är en idé från Kiruna och LTU. Sådana kan naturligtvis byggas för att flyttas och kunna byggas ut på annan plats där den aktuella kommunen kan jobba med fast boende. Det viktiga är dock den sociala ingenjörskonsten och det gemensamma planerandet av en livsmiljö som kan locka för flyttning till Norrland. I funderingarna kring minivillor ingår delar av detta. Detta är även en jättechans för glesbygden i de kommuner som berörs.
I Luleå borde ett område kring Persöfjärden och vid Rutvik bli i högsta grad aktuella. Ängesbyn till exempel ligger så gott som precis mellan två arbetsmarknader. Åt nordväst H2 green steel och åt öster Hertsöheden dit det skall byggas ny anslutning för tung trafik. En bit längre bort naturligtvis Hybrit. Arbetsmarknaden innehåller även välfärdstjänster för hela kommunen, hemtjänst, sjukvård äldreomsorg och skola kan bli alternativ för medföljande. Även kollektivtrafiken skulle i exemplet Ängesbyn kunna byggas ut med busslinjer till arbetsmarknaderna. Rutten Ängesbyvägen ,97an Hertsön skulle vara en attraktiv resa för denna arbetsmarknad.
Det behövs snabba åtgärder från politiken och genomtänkta lösningar av dessa behov. Blandad bebyggelse där människor som skall bygga det nya Norrbotten får plats några år där korttidsboende blandas med attefallshus alla med utsikt över Persöfjärden. Samhällen som kan få en permanent plats eller flyttas, ge utrymme för de boende att hyra eller köpa boende i kommunen där det passar bättre att bo.
Viktigt är att ge de boende fullständig samhällsservice och uppmuntra till kommersiell etablering. Bensin- och laddmackar kommer att behövas samt matvaruaffärer. Att utveckla och genomföra en kontinuerlig dialog med detta samhälle så att rätt etableringar görs och att människor känner samhörighet med sin livsmiljö är också ytterst viktigt.
Norrlandskommunerna som fått denna chans har verkligen möjlighet att skapa en ny riktning för det svenska folkhemmet och modeller för livsmiljöer där tillit och demokrati kan bli självklara delar av boendet. Några experiment kommer att sluta som Messaure och några som Vuollerim men historiens lärdomar kan bygga framtiden på ett ännu bättre sätt. Att LTU finns med i resonemangen bäddar för en vetenskaplig analys av alla perspektiv för samhällsomdaningar. Andra delen av den Ångermanländska Yale professors bok, ”vårt enda liv” kan inspirera till en blick ännu längre in i framtiden.