"Kvinnor blir dubbelt utsatta"

Socialtjänstens bristande kunskaper om våld i nära relationer leder till att kvinnor blir dubbelt utsatta för machokulturen, menar signaturen "Vis av erfarenhet"

"Kunskaperna kring mäns våld mot kvinnor behöver granskas hos de anställda vid socialtjänsten i Kiruna", anser insändarskribenten.

"Kunskaperna kring mäns våld mot kvinnor behöver granskas hos de anställda vid socialtjänsten i Kiruna", anser insändarskribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2020-12-02 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan om våld lyfts på olika sätt bland olika myndigheter. Sjukvården uppmanas att fråga om våld, skolan arbetar aktivt med likabehandlingsplaner, och polisen satsar på specialutredare kring våld i nära relation. Men den myndighet som har yttersta ansvaret för att skydda utsatta, socialtjänsten, visar brister på kunskaper om våld. 

I länets nordligaste kommun, Kiruna, har macho-kulturen en central roll och samhället är uppbyggt av olika mindre och slutna mikro-samhällen bestående av minoritetsbefolkningarna samer och tornedalingarna, men också den religösa rörelsen laestadianismen. 
Bland minoritetsbefolkningarna lever minnena av tidigare övergrepp av staten kvar och det verkar vara långt kvar till försoning den emellan. Laestadianismen är en rörelse som till stor del bygger på gruppens suveränitet att utse det som är syndigt och kvinnans underordnande roll i familjen och församlingen. 
Den gemensamma nämnare bland dessa grupper är de patriarkala strukturerna, men också oviljan av insyn i gruppen för utomstående, oviljan att prata om och se avsaknaden av jämlikhet och tystnadskulturen som omger dessa grupper. Detta avspeglar sig hos handläggarna hos socialtjänsten som ska fatta beslut och hjälpa och stötta utsatta familjer. 
Min och många andra våldsutsatta kvinnors erfarenhet är att socialtjänsten i Kiruna har en bristfällig kunskap kring våld mot kvinnor, att de inte beaktar mammornas våldsutsatthet, utan pappans förnekelse av våld blir utgångspunkten i utredningarna och att handläggarna följer sina egna normer och värderingar istället för att följa gällande lagar, råd och riktlinjer vid utredningar om barn.
Kontakten med socialtjänsten i Kiruna leder till att kvinnan blir dubbelt utsatt, på individnivå av mannen som utövar våld och på strukturell nivå av myndigheten som kräver ett samarbete av med våldsutövaren genom att hänvisa till barnets bästa. 
Kunskaperna kring mäns våld mot kvinnor behöver granskas hos de anställda vid socialtjänsten i Kiruna för att kartlägga deras kompetens att handlägga och utreda så komplexa ärenden som våld i nära relation, som inte bara innefattar våld mot mamma, men även mot barnen. 

Den kvinna i Kiruna kommun som har planer på att lämna en våldsutövande pappa råder jag att först söka en bra advokat som kan hjälpa henne att få ensam vårdnad och att vid kontakt med socialtjänsten inte vara naiv och tro att de kommer att förstå henne eller hjälpa hennes barn, samt att noggrant själv dokumentera det som sägs vid samtalen med socialtjänsten i Kiruna.