Konstgödselfabrik i Luleå, nej tack!

På Hertsöfältets blivande industriområde vill en spansk konstgödseltillverkare starta storskalig verksamhet. Skribenten uttrycker sin oro.

På Hertsöfältets blivande industriområde vill en spansk konstgödseltillverkare starta storskalig verksamhet. Skribenten uttrycker sin oro.

Foto: Thomas Lövgren

Insändare2023-04-05 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det spanska bolaget Grupo Fertiberia ska etablera en konstgödselfabrik på Hertsöfältet utanför Luleå. Det som lockar är Europas lägsta elpriser och att tillverkningen kan ske med förnybar el. Fabriken kommer att behöva 4-5 TWh om året. Lika mycket som elförbrukningen för en stad i storleksordningen ca 156 000 invånare (2 ggr Luleås storlek).

Konstgödsel och klimatpåverkan:

När det gäller klimatpåverkan från konstgödsel är kväve den stora boven eftersom kvävet ger upphov till utsläpp av växthusgasen lustgas. Lustgas är en växthusgas som är nästan 300 gånger starkare än koldioxid och blir kvar i atmosfären i 100 år. Dessutom visar mängder av studier att vi måste ställa om jordbruket om vi ska ha marker som går att odla på. Näringen i konstgödsel tas lätt upp av de odlade växterna, men konstgödsel ger ingen bestående näring till själva jorden som kan göra den långsiktigt bördig. Det missgynnar den biologiska mångfalden i jorden såsom mikroorganismer och insekter som är så viktiga för en bördig odlingsjord. Dessutom skapar den problem som övergödning, algblomning och döda havsbottnar.

Konstgödselfabrik och energiförbrukningen:

Vi står inför många utmaningar i Norrbotten med det gröna stålet som ska tas fram. Dagligen lyfts problematiken hur vi ska klara elförsörjningen till detta och då säger Luleå kommun ja till en etablering av en konstgödselfabrik som också kommer att sluka massor av el och dessutom har en mycket stor negativ påverkan på vår miljö.

Risker med en konstgödselfabrik:

Konstgödselfabriker hanterar mängder av ammoniumnitrat (AN). Eftersom AN och mineralgödsel baserade på AN ofta lagras i mycket stora mängder (tusentals ton) kan konsekvenserna av explosion bli katastrofala, trots att det inte är något effektivt sprängämne. De flesta större olyckor har börjat med en omfattande brand i närheten, som lett till sönderfall av AN och påföljande explosion. Mer finns att läsa på MSB:s hemsida. 2020 skedde en stor explosion i Beiruts hamn, orsaken var att ett lager med cirka 2 700 ton konstgödsel, närmare bestämt ammoniumnitrat, antändes och exploderade. Denna konstgödselfabrik ska anläggas på Hertsöfältet i närheten av bostadsområden.

Hur kan Luleå kommun motivera denna etablering, det är ju ganska självklart att det spanska bolaget Fertiberia enbart vill etablera sig p.g.a vår billiga och förnybara el.

När man går in på Luleå kommuns hemsida finns en Vision Luleå 2040 Hållbar utveckling:

Socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Under ekologiskt står att allt Luleå kommun gör ryms inom ekosystemets gränser. Att säga ja till en konstgödselfabrik går helt stick i stäv med kommunens vision. Är det inte dags att i handling också visa att vi lever upp till våra visioner om hållbar utveckling och att vi målmedvetet arbetar för att lämna över ett hållbart samhälle till nästa generation.