Kirurgi är inte rätt väg fram

Vården utför så kallad artroskopisk titthålskirurgi på artrospatienter till en kostnad av en kvarts miljard varje år. Reumatikerförbundet vill se en ändring på den fronten där träning istället för kirurgi är vägen fram.

Personer med artros i knät ska inte erbjudas artroskopisk kirurgi utan måste istället rekommenderas bra rehabilitering, artrosskolor och fysisk träning. menar Reumatikerförbundet.

Personer med artros i knät ska inte erbjudas artroskopisk kirurgi utan måste istället rekommenderas bra rehabilitering, artrosskolor och fysisk träning. menar Reumatikerförbundet.

Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Insändare2020-07-30 20:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns ingen behandling som botar artros, men för varje år som passerar lär vi oss mer om denna sjukdom som hundratusentals svenskar lever med. Förhoppningen är att forskningen i en nära framtid ska göra ett genombrott och att vi får ett botemedel mot artros. Till dess vill Reumatikerförbundet rikta ljuset mot några av de behandlingsmetoder som forskningen visat är mer effektiva än artroskopisk kirurgi. Stark evidens finns för att rörelse och träning smärtlindrar, ökar funktionen och styrkan i kroppen. 

Artroskopisk kirurgi är en form av titthålsoperation som enligt Socialstyrelsens riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar inte lindrar mer effektivt än fysisk träning eller rehabilitering skulle ha gjort. Trots att Socialstyrelsen redan 2012 gick ut och avrådde hälso- och sjukvården från artroskopisk kirurgi framgår i förslaget till nya nationella riktlinjer 2020 att under 2018 genomfördes 13 400 vårdåtgärder knutna till artroskopi i knän till en sammanlagd kostnad på 253,9 miljoner kronor. 

Fysisk träning och patientutbildning är den behandlingsform mot artros som Socialstyrelsen i första hand rekommenderar i riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar. Följer man sitt egenvårdsprogram är prognosen god och sjukdomsförlopp kan hejdas. Därför är det viktigt att tidigt komma igång med behandlingen. 

En viktig förutsättning för att uppnå det är att regionerna följer Socialstyrelsens riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar och satsar mer på rehabilitering så att patientens sökande efter andra mindre effektiva behandlingar minskar.