Katastrofalt personalläge vid akutmottagningen

Personalläget vid akuten i Gällivare beskrivs som katastrofalt inför sommaren.

Personalläget vid akuten i Gällivare beskrivs som katastrofalt inför sommaren.

Foto: Lisa Eriksson

Insändare2022-06-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev inför sommaren 2022 från akutmottagningen i Gällivare.

I sommar står vi inför ett katastrofalt läge. Det är inte bara vi personal som drabbas, utan även patienter. 
I skrivande stund fattas det 316 skift under våra semesterperioder. Det är med stor oro vi ser på de tomma schemaraderna, de värsta dagarna har vi bara tre personal i tjänst, på ett helt dygn. Det vill säga att det saknas sju personer för att få ihop en redan nerbantad sommarbemanning. Detta har chefer och politiker vetat om sedan månader tillbaka. De har haft sina rekryteringskampanjer, men inte lyckats lösa det behov som finns. Idag får vi läsa i tidningen att Thörnkvists lösning är att beordra sin personal att jobba, be dem sälja sin efterlängtade semester och uppmanar föräldrar att inte ta ut sin föräldraledighet. De räknar kallt med att personalen ska jobba över 200 procent, utan marginaler för att någon kan bli sjuk eller måste vara hemma för vård av barn. De försöker locka med sommarförmåner, dvs extra pengar för varje avsagd semestervecka eller vid extra skift. Enbart veckoersättningen är höjd. Regionen erbjuder oss skrala 900 kronor extra per skift vi jobbar. Personal som är föräldralediga kortare än 4 månader får inte ersättningen för extrapass under den föräldralediga perioden. Om vi ens ska överväga att jobba på vår semester och lediga tid, så förväntar vi oss en betydligt bättre ersättning samt garantier inför hösten om att öka vår grundbemanning så vi inte står inför samma katastrof nästa år, igen. Ledningen försöker anspela på att vi ska ha dåligt samvete för att vi inte ställer upp och jobbar för våra kollegors skull och för att vi antyder  att vi vill umgås med våra barn och familjer. De menar att om vi inte tar på oss skiften frivilligt, kommer vi antingen behöva arbeta under minimibemanning eller bli tvingade att beordra varandra att jobba på ledig tid. Vi kommer inte veta om vi får gå hem från jobbet eller hur länge vi måste stanna kvar, oavsett om det är dag, kväll eller natt.
Det är nu 2,5 vecka kvar innan första gänget planeras att få gå på semester.

Vi är redan trötta efter att ha kämpat oss genom en pandemi, där vi har inte kunnat ta ut våra semesterdagar då verksamheten inte har tillåtit det, på grund av personalbrist. 
Vi är vänner och kollegor. Vi är uppgivna och frustrerade. Ledsna och arga. Trötta på att släcka bränder. Vi älskar vårt arbete. Vi vill inte behöva ta det här till media, men ledningen ger oss inget val. Vi ifrågasätter starkt hur ledningen hanterar vår arbetsmiljö.

Vi skriver även detta för att informera allmänheten om vårt katastrofala läge. Som alla vet vid det här laget, är vi inte unika med att ha en personalbrist. Det ses i hela Sverige. Här i Malmfälten, inkl. Jokkmokk och Pajala, dras det ner vårdplatser inom samtliga kategorier, på grund av personalbrist. Avdelningar stänger och patienterna hänvisas till akuten i Gällivare. Det vill säga att det kommer vara ett högre patientinflöde på akuten, som inte heller har nog med personal. Återigen står vi inför det faktum att bara för att det dras ner på vårdplatser så slutar inte allmänheten att vara i behov av vård. En akutmottagning som vår i Gällivare, är varken bemannad eller utrustad för att ha hand om inneliggande patienter. Detta kommer medföra extremt långa väntetider för patienterna på akuten i sommar, vi räknar med uppemot ett dygns väntetid, i värsta fall. Det är uppenbart för all personal att patientsäkerheten är hotad. 
Vi kommer självklart att göra allt för patienterna när vi är på jobbet. Men faktum kvarstår, vi är för lite personal. Så, var snälla att ha förståelse för att vi jobbar så effektivt vi kan, men de förutsättningar vi fått.

Vi vet alla hur lösningen ser ut, vilket är en högre grundlön för att locka personal till Malmfälten och behålla den lilla personalstyrka som finns kvar. Vi har varnat för detta scenario i åratal, men ledningen har inte lyssnat. Nu är katastrofen här, och det går ut över patienterna och personalen. Nästa sommar kommer att bli ännu värre, om de inte tar tag i situationen. Det behöver inte alltid tänkas utanför boxen, ibland räcker det att titta inåt. 

En sista uppmaning, se till att sätta er in i vem ni röstar på i regionvalet. Det är faktiskt regionerna som ansvarar för vården. Inte regeringen eller kommunen. 

Var rädda om er i sommar.

Med vänlig hälsning