Katastrofal väghållning på Norrbottens vägar

Halkan bekämpades betydligt tidigare längs vägarna för tjugo år sedan än vad de gör nu menar yrkeschauffören Lasse som ser stora brister i väghållningen och anser att Trafikverket och kommunerna måste satsa betydligt mer pengar på säkerheten där.

Halkan bekämpades betydligt tidigare längs vägarna för tjugo år sedan än vad de gör nu menar yrkeschauffören Lasse som ser stora brister i väghållningen och anser att Trafikverket och kommunerna måste satsa betydligt mer pengar på säkerheten där.

Foto: Gunnar Westergren

Insändare2021-01-09 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har jobbat som yrkeschaufför i mer än tjugo år och kan konstatera att det har skett en betydlig försämring av vinterväghållningen i Norrbotten och Västerbotten. 
Läser i NSD om olyckorna med malmbilarna från Kaunisvaara, jag är inte förvånad! Alla yrkesförare frågar efter sandning och plogning. När jag började som yrkesförare hade vi betydligt fler sandbilar och plogbilar, därmed kortare tid innan alla vägar var åtgärdade. Dessutom mkt fler väghyvlar, som kunde hyvla isiga gator. Det är en ständig försämring vid varje upphandling från Trafikverket och kommunerna för att spara pengar. Detta är ingen kritik mot utförarna, utan en tydlig kalkyl från beställarna. Vi har svårare vintrar med mer växlingar mellan plus och minus men mindre resurser!
 

För tjugo år sedan gick en sandbil i princip varje dag bussgator och Svartöleden till Uddebo på morgonen även vanliga vinterdagar. Alla dessa sträckor var sandade innan klockan 07:00. Nu kan blöt blankis råda en hel dag utan sand! Jag känner flera som kör väghållning som konstaterar att halkbekämpning kan kallas ut till exempel klockan 14 fast det varit ishalka hela dagen. Då har dom kört sitt område cirka klockan 22
 

Jag har otaliga gånger kört E10 Töre - Kiruna som haft så många olyckor. Svinhalt från morgon till kväll utan sand, blöt blankis i Muorjevaara och andra backar tills någon tradare fastnat, eller annan olycka skett. Sedan kan det ta timmar innan man får fram en sandbil som ska få sanden att räcka hela sin sträcka, så spridaren är snålställd. Har åkt många gånger tur och retur Luleå- Kiruna på blöt blankis utan att se ett sandkorn. Ingen är utkallad på en hel dag i väntan på olycka.

Trafikverket är nöjda läser jag i artikeln, entreprenörerna uppfyller kraven som tydligen inte ställer högre krav. Förut plogades exempelvis E10 långa sträckor med väghyvel, numera är de för dyra så de får inga timmar och då har inga entreprenörer råd att köpa dem. 

Med malmtrafiken på den rådande sträckan från Kaunisvaara med det ekonomiska tillskott som Kaunis ger ska en sandbil gå kontinuerligt under alla vinterdagar, det är en ekonomisk självklarhet från statlig sida! Med dom skattemässiga inkomster som gruvdriften ger så är det ett hån mot chaufförer, både privata och yrkesförare att ha en så undermålig väghållning som har rått sedan starten på gruvdriften. Skattepengarna ska in men väghållning får inte kosta, sedan kan man prata nollvision men allt ansvar blir på trafikanterna. Fartkameror är också bra för dem betalar vi snabbt, men pengarna går till annat!
Det krävs mer pengar till väghållning både från Trafikverket och kommunerna helt enkelt.