Enligt ledare av Olov Abrahamsson ska vi behöva 250TWh el per år så kärnkraft måste till, och att det på Palmes tid blev en kraftig minskning av det fossila tack vare kärnkraften. Ja på Palmes tid var kärnkraften alternativet till att bygga ut alla älvar, vilket ju folkomröstningen sa. Kärnkraften skulle vara en parentes för utveckling av alternativen. NU har detta skett, inte bara i en effektiv vindkraft och att solelen kommer nu än snabbare liksom att biobränslet ökat, utan också för att det är en myt att elbehovet ökat. Tvärtom så köpte vi mycket mer utifrån på 1980-taler och även med 12 reaktorer. Sen har fjärrvärmen tagit över 90 TWH från elbehovet, ledlamporna har minskat behovet med ett kärnkraftverk, moderna tv-apparater, kyl och frysar, värmepumpar, bergvärmen har allt minskat energibehovet för mer än en reaktor.
Många har kvar denna övertro på kärnkraften. Och vi ska säkert köra de fem vi har 20-talet år men att bygga nya är det nu ingen investerare som vill. Det beror på att kärnkraften är omsprungen av andra energier i likhet med när Facit AB tjurigt höll fast vid mekaniska skrivmaskinen. Nu har vi i Finland och England exempel på detta där elpriset blir 1,10 kr per kwh i kärnkraft mot ca 0,3 för vindkraft. Olkiuloto3 kostar 100 miljarder över budget och är 15 år försenad. Ryssbygge i Pyhäjoki, 15 mil från oss har flyttats i tid till 2028 men är osäkert av flera skäl. Bland annat för att också vindkraften i Finland blivit en succé så att Österbotten enbart ska få 3 200 st.
Myterna om vindkraften är oerhört överdrivna. De nya höga tornen är sällan vindlösa. Solelen växer och kommer i nästa tekniksteg att både leverera direkt och lagras i batterier vilket görs i Tyskland och Holland.
Någon fjärde generations reaktor finns inte men de små som man avser är Bridereaktorer, som är en mycket osäker framtid såväl i säkerhet som i att sprida kärnvapen.
Men som sagt, kärnkraften behövdes 1980 men blir i allt snabbare takt ointressant både i lönsamhet och för sina gamla problem. Det var ju just vad valet 1980 avsåg, med Palmes ord då.
Kärnkraften lika omodern som skrivmaskinen
Skrivmaskinen – lika omodern som kärnkraften, enligt signaturen Ström.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.