I två artiklar i NSD den 22 Oktober under rubrikerna ”Tycker inte att trädkramarna ska vinna” och ”Det är nya tider” provar Kalix S igen att rättfärdiggöra Rågholm-skandalen. Man kan tydligt känna desperationen i retoriken.
Vad gör man när man inte har några giltiga argument kvar? Eller när man blivit avslöjad? Kalix S och Trump gör på samma sätt. De attackerar och stigmatiserar personer och grupper av människor, samtidigt som de svänger sig med pompösa ord utan mening eller innehåll.
Rågholm-skandalen är unik i nordiskt sammanhang i modern tid. Aldrig har någon provat privatisera en strandpromenad och en badstrand så nära folk i ett så viktigt område för befintliga bostäder. Varför? Det finns inget stöd i lagar och regler för det, varken då eller nu.
Alla utvecklade länder har slika lagar som reglerar byggande, sådan att det inte förstör för andra och dessas bostadsvärden, samt säkerställa tillgång till kust och vatten för människor och djur. I Norden går kulturen tillbaka till Vikingatiden.
Så det är alltså dom extremt höga friluftslivsvärdena som är huvudproblemet. I tillägg har området höga naturvärden i form av en vacker gammelskog. Karlsborgverken är också präglad av industri. Detta gör holmens värde ännu högre.
Vid en privatisering är det stor objektiv skada på attraktiviteten och ekonomin till alla befintliga bostäder.
Rågholm skandalen är ett stort fuskbyggande och metoden som är nyttjad är en tragedi för Kalix kommun som institution och organisation.
Först har förvaltningen producerat en falsk rapport om holmen som konkluderar med inga friluftsliv- eller naturvärden. Rapporten backas så upp av en påhittad miljöinventering. Detta repeteras i detaljplanskedet, där man hittar på en miljöundersökning med samma konklusion.
Delar av fusket blev avslöjat av Rågholmens vänner i december 2019 och förvaltningen och nämnden blev som följd av det tvungen av Länsstyrelsen att låta Skogsstyrelsen göra en verklig miljöinventering. Resultatet var det totalt motsatta än förvaltningens påhittade inventering. Snart två år efter kör förvaltningen ännu på.
Förvaltningen har alltså gjort det motsatta av vad de skall göra och har i praktiken infört ett tjänstemannastyre med det största handlingsutrymme man kan tänka sig. De kan fördela resurser och värden till vem man måtte önska, utan att ta hänsyn till lagar och regler. Tydligen har man också en politisk accept för det genom S och doms kontroll av samhällsnämnden.
Och det är alltså det här som kommunalråd Tommy Nilsson kallar ”nya tider".