Inget fel deponera slaktavfall på egen mark

Slaktavfallet kom från en trafikdödad älgkalv som tagits om hand, skriver "Fundersam".

Slaktavfallet kom från en trafikdödad älgkalv som tagits om hand, skriver "Fundersam".

Foto: Ellinor Harrysson

Insändare2021-03-10 19:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har NSD att fylla spalterna med vettigt innehåll? Det har de senaste dagarna publicerats två stort uppslagna artiklar om lite slaktavfall. Avfallet härrör från en trafikdödad älgkalv som omhändertagits av markägaren som hundmat och avfallet har deponerats på markägarens mark intill Aleån på sådant sätt att om man åker bil så syns det inte, promenerar man måste man nästan böja sig ut över räcket för att se det. Men som vanligt finns det ju alltid folk som kan reagera på vad som helst. Ett annat exempel är då jag hade folk som jobbade i skogen och fick reaktioner på att dom baisade i skogen.

Man kan naturligtvis ha olika metoder för deponering av slaktavfall från vilt. Själv tycker jag att det är ett ypperligt sätt att deponera det i vatten (självklart inte i anslutning till badplatser). Den som har varit tvungen att släppa in sin jakthund i bilen efter att den rullat sig i lagom förruttnat slaktavfall förstår säkert vad jag menar. Har varit i kontakt med både kommun och jordbruksverket och fått bekräftat att det inte möter något hinder att deponera i vatten så länge det sker på egen mark. Ett slängt kolapapper har större negativ inverkan på miljön än min hantering av slaktavfall.

Beträffande jaktbrott som nämnts i en av artiklarna och som slagits upp med stora rubriker i samtliga länstidningar och en del jakttidningar var de verkliga förhållandet följande:

Jaktlaget hade skjutit på en älg och den dömde hade satt sig på flaket för att fika innan han skulle gå med hunden. När detta var gjort laddades vapnet och han gjorde sig beredd att gå. I samma ögonblick kom en polisbil, körde förbi några hundratal meter men stannade och vände så den dömde avbröt sin tilltänkta jakt och gjorde si beredd att visa jaktkort, licens och legitimation men blev då meddelad att han var misstänkt för "grovt jaktbrott" -ett brott som kan ge två års fängelse.Det tar max fem sekunder att göra patron ur så att hade den dömde vetat att han begick ett brott hade det funnits gott om tid att göra patron ur. Detta kostade honom nu i stället 11 500 kr. Man ställer sig frågan. Hur långt från bilen måste man gå innan man laddar vapnet?