Hur tänker man egentligen i Norrbotten?

Arbetet med uppförandet av H2 Green tTeel pågår för fullt och just nu arbetar 350 anställda med att färdigställa stålfabriken.

Arbetet med uppförandet av H2 Green tTeel pågår för fullt och just nu arbetar 350 anställda med att färdigställa stålfabriken.

Foto: Evastina Grahn

Insändare2024-02-16 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Välfärden stryker på foten. Vård, omsorg och skola är sektorer där personalen går på de berömda knäna och bättre löne- samt arbetsvillkor lockar än mer personal att sluta för att satsa på karriärer inom gruv- och industrinäringen. 
Hoppsan! Är jag inte lite väl bitter nu? 
Borde vi inte alla istället klappa händerna och ropa ”jättebra” när vi nu har en ”boom” av att satsa på ”hårdvara” här uppe i norr. Även företag från Kina, Spanien med flera lockas hit till länet för vår fina rena natur och stora orörda arealer för att starta sina verksamheter.

Från kommunen talar man om hela stadsomvandlingar. Att dra hit 100.000-tals nya arbetare som ska bygga all omvandling, och både ekonomi och elförsörjning måste ju blomstra något djävulskt, då Facebook-hallen återigen bygger ut (drar redan energi som ett halvt kärnkraftverk minst). Samt all annan verksamhet/bostadsbyggande som måste till om arbetarna ska vilja stanna i norr med sina eventuella familjer, och inte åka tillbaka hem till länder/städer/landskap där de flesta kommer ifrån. 
Nej, ”fly-in-fly-out”-arbetskraft finns redan i stora, färdiga barack-komplex i allt ifrån Northvolt till liknande byggprojekt. Skatteintäkter till kommunen? Skulle knappast tro det! Så – hur tänker man här uppe i Norrbotten egentligen? 

Jag har en teori om det. Kan det vara samma gamla strategier som alltid spökat. Det vill säga: Att Sverige nu ska sätta på sig ledartröjan som vanligt. Att vi i norr exploateras så "eliten" i söder än en gång får vältra sig i slutprodukten av våra naturresurser? 
Nej, norrlänningen kommer sakta men säkert inse att det inte går att leva på förstörd natur och förgiftade vattendrag från bland annat gruvavfall. Icke-grön omställning, där vindkraftsparker tar över och förstör naturen, tvångsförflyttning av människor när prospekterare hittar nya mineraler till alla sina digitala leksaker och våra barn inte längre har jobb då jobben handlade om uppbyggnaden av industrilänet. Och driften sedan till stor del sköts digitalt och av AI. 

Tror vi verkligen att den så kallade gröna omställningen egentligen har något att göra med vår natur vs ett nytt sätt att återigen skapa dyra produkter och sätta skatter på allt. Fundera lite längre än näsan räcker. Men, jag ska väl int’ vara bitter! 
Nu kommer väl antagligen skatterna här uppe att minska och varje medborgare samt inlandskommun få det så mycket bättre. Det är ju trots allt vår natur som exploateras i takt med detta. Men någonstans mitt i den mörka natten ringer orden återigen i mina öron:
”I Norrland, hava vi ett Indien inom våra gränser, bara vi rätt förstå att utnyttja det” (Rikskansler Axel Oxenstierna /1500-talet).