Höj säkerheten vid förlossningar

I Norrbotten måste Regionen satsa mer på siatt alla mödrar ska vå en jämlik vård vid förlossning, anser Patrik Szefer,

I Norrbotten måste Regionen satsa mer på siatt alla mödrar ska vå en jämlik vård vid förlossning, anser Patrik Szefer,

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2021-01-29 22:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag vill man föda så tryggt som möjligt utan att ha ont i resten av sitt liv eller ha bestående ärr som hade kunnat undvikas och regionen hade behövt satsa mer på all sin personal för att alla i Norrbotten ska få en jämlik vård och eftervård.

Mödrar drabbas och idag vill man gärna föda på rätt sjukhus för att få rätt hjälp om olyckan vore framme.
En blivande mamma föder i norr med kejsarsnitt som inte kunde undvikas och stygnet blev inte bra och hon fick inte heller god eftervård eller bra hjälp från hälsocentralen av barnmorska för att vägledas som resulterade i ett stort ärr.

När samma kvinna några år senare föder akut på ett annat sjukhus med snitt igen ifrågasätts det: -var har man sytt så här fult 

I andra drabbade fall har samspelet med mamman vid krystning inte varit på topp eller att man använt sugklocka så man spruckit rejält. 

Jag ser att patientsäkerheten skiljer på orter i Sverige från gång till gång och vill se en förbättring gällande samspel med kvinnan, god eftervård, att kompetensen höjs genom att ge all personal rätt förutsättningar till vidareutbildningar och längre bredvid gång.
Barnmorskor hade också behövt komma ut i verkligheten minst en till två gånger per år i en vecka på en förlossningsavdelning för att inte glömma bort rutiner med mera.
När det gäller delade magmuskler kan man med rätt förutsättningar med hjälp av vården träna tillbaka sin kropp någorlunda men att det vid stora vardagliga problem ska räknas som en förlossningsskada som måste bedömas individuellt.