Nu är det klart att Luleå får en folkomröstning i skolfrågan. Det är bra så. Alla aktivister inom folkinitiativet som slitit med denna fråga i över fem år har gjort ett imponerande jobb.
Men det räcker inte. Det kommer att krävas ännu hårdare jobb under månaderna fram till valdagen, den 8 november. Annars kan allt nedlagt arbete fram tills nu ha varit förgäves.
Jag är rätt övertygad om att Folkinitiativet kommer att få flest röster i folkomröstningen. Men att vinna folkomröstningen kommer inte att vara tillräckligt. Det blev tydligt i debatten som föregick fullmäktiges beslut.
Socialdemokraterna och moderaterna har fortfarande en knapp majoritet tillsammans fullmäktige. Båda dessa partier har motsatt sig en folkomröstning och båda dessa partier svävade på målet när de fick frågan om de tänker respektera valresultatet.
Folkomröstningen den 8 november kommer att vara rådgivande. Det innebär att fullmäktige kommer inte att vara bundna att följa resultatet. Den nuvarande majoriteten (S+M) har makten att bestämma hur resultatet i omröstningen ska tolkas. Deras svävande svar i frågan om att respektera valresultatet har gjort mig övertygad om att dom kommer att se ett lågt valdeltagande som en bekräftelse på att soffliggarna är nöjda med den nuvarande politiska ledningen.
Därför räcker det inte att vinna folkomröstningen. Den måste vinnas med bred marginal och med stort valdeltagande. Jag är rätt säker på att folkinitiativet kommer att vinna stort i alla valkretsar utanför centralorten. Men det som kan komma att avgöra framtiden är hur valet går i centralorten, hur många som tar sig till vallokaler på Hertsön, Porsön, Örnäset, Tuna, Björkskatan och centrala stan.
I Helsingborg hölls en kommunal folkomröstning tidigare i år, i början av januari. Den handlade om huruvida kommunen skulle sälja ut det kommunala energibolaget, vilket kommunledningen ville göra. Även där fanns en majoritet i fullmäktige som ville annorlunda än folket och där företrädare för kommunledningen till och med uppmanade väljare att stanna på soffan.
Men folkinitiativet i Helsingborg lyckades både få en majoritet att gå och rösta, 51 procent. Dessutom vann man själva omröstningen med 96 procent mot 4. Där tvingades kommunledningen att erkänna sitt nederlag och helsingborgarna fick behålla sitt energibolag.
Den mobiliseringen hoppas jag vi får i Luleå också. Jag hoppas på en het politisk höst med en bra valdebatt. Framförallt hoppas jag på att valet kommer att ses som viktigt i hela kommunen. Skolfrågan handlar inte bara om byarnas framtid, den angår alla barnen i hela kommunen.