I gårdagens NSD fanns en insändare från signaturen “Skattebetalare”. I den är det lätt att få intrycket att man i Övertorneå kommun enbart arbetar med röjning av sly och allmän uppfräschning på en enda plats - något som absolut inte stämmer. Liknande arbete genomförs längs strandpromenaden i centralorten, i Svanstein med omnejd och på andra platser runt Särkijärvi. Senare under 2020 kommer vi även påbörja liknande uppfräschningsarbete i Pello och Juoksengi och under 2021 i Luppio och Hedenäset.
Det arbete som nu pågår vid fårhagen, på den plats som nämns i insändaren, är fortsättningen på ett pilotprojekt som startades 2018 med syfte att hålla kulturlandskapet öppet med hjälp av betande djur i kombination med viss motormanuell röjning. Betande djur återställer kulturlandskapet, gynnar den biologiska mångfalden och kan motverka slyväxt långsiktigare och effektivare än enbart motormanuell röjning. Stubbar har precis tagits bort i hagen för att underlätta fårens betande och det kommer även att ske ett samarbete med biodlare för att ytterligare berika den biologiska mångfalden där. Platsen valdes utifrån att Särkijärvi Ekopark är en av de mest välbesökta platserna såväl sommar som vinter.
Beslutet om vilka platser som var aktuella för detta pilotprojekt fattades av kommunstyrelsen 2018-12-03 (KS § 170) - ett bra tag innan den medarbetare som nu ansvarar för att fortsätta driva projektet anställdes av kommunen.
Förra året var jag själv där och röjde sly med kollegor eftersom jag drev betesprojektet. I år ligger hela ansvaret på park- och naturförvaltningen som för övrigt gjort ett enormt bra arbete med att rekrytera människor med olika bakgrunder. Vi har medarbetare med rötter i Eritrea, Etiopien, Somalia, Kongo Kinshasa och till och med Halland. De berättade i en artikel i Haparandabladet, som insändaren hänvisar till, om den stolthet de känner som tornedalingar över att få göra hemmakommunen trivsammare för medborgare i båda norra, mellersta och södra delarna.