Om inte nu, när? Om inte gruvarbetarna, vem?

Det är en omfördelning av pengar som gäller vad gäller löneutveckling i exemplevis gruvan menar Tommy Hjertberg, doktorand, före detta gruvis och löneförhandlare. "Höjda löner innebär inte att man tillför nya pengar till ekonomin, utan att man omfördelar dem från arbetsgivarna till arbetarna" skrtiver han.

Det är en omfördelning av pengar som gäller vad gäller löneutveckling i exemplevis gruvan menar Tommy Hjertberg, doktorand, före detta gruvis och löneförhandlare. "Höjda löner innebär inte att man tillför nya pengar till ekonomin, utan att man omfördelar dem från arbetsgivarna till arbetarna" skrtiver han.

Foto: Hanna Franz n/TT

Insändare2022-12-03 09:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte rätt läge nu att kräva lönehöjningar, menade biträdande ekonomiprofessor Linda Vårell som intervjuades i NSD för några dagar sedan. Och om gruvarbetarna får högre lön är det orättvist mot andra grupper.

Insändarskribenten Sven Nordmark håller med om att gruvarbetarna måste avstå från sina lönekrav. På något sätt tycks han mena att gruvarbetarna då skulle visa ”solidaritet” med dem som har "mycket sämre lönevillkor”.

Men vad är egentligen kopplingen mellan sjuksköterskornas löner, som Vårell oroar sig för, och gruvarbetarnas löner? 

Sjuksköterskornas löner finansieras via landstingsskatten, som dras från lönen hos alla dem som arbetar i Norrbotten. Högre lönekrav innebär alltså större skatteintäkter som direkt kan användas för lönehöjningar i den offentliga sektorn, till skillnad från den obetydliga rännil av LKAB:s vinster som flödar tillbaka via statskassan.

Skatteintäkter i sig leder inte till några högre löner. Precis som LKAB:s rekordvinster inte leder till några automatiska löneförhöjningar. Det behövs kamp för bättre villkor, och solidaritet mellan arbetare. Gruvarbetarna i Malmfälten har visat solidaritet de senaste åren genom, bland annat, insamlingar bland medlemmarna till Hamnarbetarförbundets strejk, stöd från fackklubbarna till strejkande gruvarbetare i Kazakstan. Även i kampen för återupprättandet av akutsjukvården och BB har gruvarbetarna varit drivande. 

Genom att ställa sina lönekrav sätter gruvarbetarna ett ”märke”, och jag är övertygad om att gruvarbetarna skulle stödja andra arbetare när de tar strid för att få samma löneförhöjning. Kommer Nordmark och Vårell att stå på samma barrikader i så fall? Deras solidaritet verkar mest handla om att arbetarna ska vara solidariska med arbetsgivarna och känna tacksamhet för att man får bidra till deras vinster. 

Vårell anser att högre löner bidrar till inflationen. Men även här brister logiken. Inflation är inte samma sak som prishöjningar. Priser kan stiga av många olika skäl, varav inflation är ett av dem. Andra skäl är en havererad energipolitik, eller ett krig som stör livsmedelsförsörjningen.

Inflation betyder att pengarnas värde sjunker, och grundorsaken till det är att ekonomin tillförs pengar utan att produktionen ökar i motsvarande omfattning. Höjda löner innebär inte att man tillför nya pengar till ekonomin utan att man omfördelar dem från arbetsgivarna till arbetarna.