Gräsmattan viktig bisak

Hårdklipp inte din gräsmatta ­– tänk på dina flygande vänner som är viktiga för vår matproduktion.

Hårdklipp inte din gräsmatta ­– tänk på dina flygande vänner som är viktiga för vår matproduktion.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2019-07-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visste du att en hårdklippt gräsmatta kan vara lika dålig för bin som asfalt? Det finns knappt en procent kvar av de ängsmarker som fanns i Sverige för 100 år sedan. Orsaken är ett förändrat jordbrukslandskap. Men nästan en procent av Sveriges yta är gräsmatta och bara genom att omvandla en bit av gräsmattan till en blommande äng kan många göra en viktig insats för våra bin och andra pollinatörer.

Bin, fjärilar och andra pollinatörer är livsviktiga för vår matproduktion. Ungefär en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem. Men våra vilda trädgårdsmästare är hotade.

Nu har Naturskyddsföreningens kampanj ”Operation: Rädda bina” startat för att vända den trenden, då en tredjedel av våra 270 vilda biarter är på väg att försvinna. De hotas av bland annat gifter, matbrist, bostadsbrist och klimatförändringar. Det kan få allvarliga konsekvenser

för mänskligheten och den biologiska mångfalden.

De flesta solitärbin flyger under vår och försommar. Humlorna behöver också mycket mat under denna tid, men även senare under sommaren. Då kan de föda upp larver som blir till nya humlor. Humlorna har en lång tunga så de kan suga nektar ur djupa blommor.

Många av de växter som gynnar vilda bin lockar också dagfjärilar till trädgården.

Plantera vårblommorna längs kanten på rabatter, under buskar eller i gräsmattan om den inte är alltför frodig. Blommande träd såsom rönn, hägg och syren ger mängder med blommor.

Vilda bin – solitärbin och humlor – kan bara leva av pollen och nektar. Därför är de beroende av blommande växter. Så odla en mångfald av blommor, bär och andra växter för att rädda våra bin.

Sätt också upp bihotell för de vilda bina. De finns att köpa färdiga men du kan också enkelt göra ett själv, till exempel på sommargatan i Luleå där Naturskyddsföreningen kommer att finnas. Där finns det möjlighet att göra bihotell hela sommaren.

Du kan även bli biodlare – ett både utmanande och fantastiskt arbete som ger underbar honung om man sköter sina samhällen. Honung, ett av skafferiets skatter, innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter och har en antibakteriell effekt vilket motverkar

infektioner samt lågt pH-värde, vilket gynnar kroppen.

Kom ihåg att undvika de så kallade myggdödarna som sprider gift. De dödar också bin.

Politiker behöver också göra insatser för att rädda våra bin. Genom att omvandla delar av Sveriges enorma ytor av hårdklippta gräsmattor till ängar ger man bin och andra pollinatörer en chans att överleva. Det handlar också om att stödja ekologiskt jordbruk

utan bekämpningsmedel då dessa skadar bin.

Varje kommun behöver en handlingsplan för hur man ska ta ansvar för våra pollinatörer – de som är en förutsättning för våra liv.

Läs mer om