Ge våra gamla multisjuka den vård de förtjänar!

Allt mer sjukvård ska utföras i hemmen, men vem ska orka utföra den, frågar sig skribenten.

Allt mer sjukvård ska utföras i hemmen, men vem ska orka utföra den, frågar sig skribenten.

Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Insändare2022-04-19 18:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges kommuner och staten har träffat en överenskommelse att under 2022 vidareutveckla den nära vården. Målet med omställningen av hälso- och sjukvården är att patienten får en god, nära och samordnad vård som stärker hälsan.

En samverkan kring de mest sjuka äldre som fram till 2025 kommer att stå för en 20–40-procentig kostnadsökning. Den ”nära vården” ska utgöra basen i svensk hälso- och sjukvård, mestadels utförd i det egna hemmet.

Detta ska i huvudsak ge mindre dyrbar sjukhusvård, mindre antal disponibla vårdplatser på våra sjukhus, lägre ökningstakt i kommunal hemsjukvård, mindre antal hemtjänsttimmar, inga kostnader för växelvård/korttidsboende.

Vart ska då våra gamla ta vägen?  En vb vårdplats på sjukhuset för våra multisjuka äldre blir aldrig aktuellt i en kommande snar framtid vilket i sig är mycket allvarligt eftersom jag inte tror att någon nämnvärd kvalificerad vård kommer att utföras inom det egna hemmets väggar! Maria Stenberg f.d. regionråd för S uttryckte det solklart på ett regionfullmäktige för flertalet år sedan, ”slutenvårdsplatser på sjukhusen är inte avsedda eller anpassade för gamla”. 

Denna statliga utredning med övergripande storstrukturomvandling handlar egentligen om två saker, en allt betydande kostnadsutveckling tillsammans med kompetensförsörjningsklyftan gör att regeringen vill se en gemensam inriktning för samverkan kring de mest sjuka äldre som sägs utgöra ca 10 procent men förbrukar 90 procent av kakan. Regionen kommer behöva allt mindre vårdplatser då konceptet ” god och nära vård på nya sätt” får fullt fotfäste och gamlingarna i större utsträckning får vård i hemmet. En helt avgörande del av den framtida vården av våra gamla multisjuka kommer att styras över till kommunal hemtjänst, en mindre del kommer placeras på våra särskilda boenden som säkerligen bit för bit avvecklas till förmån för statens och kommunernas ” billigare lösning”. 

Den helt avgörande frågan blir dock, vilken” på golvet-personal” inom främst hemtjänst har ”de kloka gubbarna” inom SKR, staten och kommunerna tänkt sig ska orka utföra och fullfölja detta heroiska uppdrag, inga ungdomar i alla fall. De knäar redan under bördan och allt färre väljer att jobba med våra gamla. Allt kanske inte var bättre förr, men en stor del i alla fall!