Fyrkantigt utvisa de som gör en viktig insats

Edestrands äldreboende drabbas hårt när flera ur personalstyrkan riskerar att utvisas på grund av att de inte når upp till försörjningskravet på 27 000 kronor i månaden..

Edestrands äldreboende drabbas hårt när flera ur personalstyrkan riskerar att utvisas på grund av att de inte når upp till försörjningskravet på 27 000 kronor i månaden..

Foto: Lena Leffler

Insändare2023-10-25 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Migrationsverkets hemsida står att läsa, "Du som får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för att arbeta i Sverige och vill att din familj ska bo med dig, omfattas av ett försörjningskrav". Det är väl rätt och riktigt att den som kommer hit för att arbeta ska få en lön som gör det möjligt att bo och leva i samhället under något sånär drägliga förhållanden.

Regeringen har beslutat att det belopp som anses rimligt är en månadslön på 27 000 kronor. Jag lägger inte in någon värdering i beloppet. Men jag konstaterar att Regeringen än en gång fattar beslut och sedan lägger finansieringsfrågan på någon annan. I detta fall är det en presumtiv arbetsgivare, som får slanta upp lite mer "kosing" om de vill anställa personen i fråga.

När det gäller svenska pensionärer, tycker jag att man kan betrakta Staten, via Pensionsmyndigheten, som deras arbetsgivare. Borde då inte staten också ställa någon form av försörjningskrav på pensionärerna och betala ut pensioner som gör att de kan leva ett bra liv. Då och då läser vi i tidningarna hur eländigt vissa pensionärer har det. Har de mat för dagen och tak över huvudet, så räcker det tydligen tycker Staten. Men jag påstår att merparten av dagens pensionärer varit med och byggt upp vårt samhälle och är värda att få leva och inte bara överleva på ålderdomens höst.

Äldreboendet Edestrand i Harads riskerar att tvingas (för andra gången tror jag det är) stänga en avdelning, för att några som jobbar där sedan en tid tillbaka nu hotas av utvisning. Det handlar om människor som har lön, betalar skatt och gör en betydande insats i samhället. De har barn som går i skola i Sverige och ofta är födda i Sverige. De (barnen) tvingas flytta till ett land som de inte har någon som helst personlig anknytning till och ett helt annat, ofta oroligare och råare samhälle, än de är uppfödda i. Migrationsverket har ännu inte fattat beslut i frågan, men tyvärr har känner jag inga positiva vibrationer ur de hotades perspektiv.

Jag vet att Migrationsverket inte får ta hänsyn till arbetsförhållanden i sina bedömningar i asylärenden. Men när ska den svenska offentligheten (inte bara Migrationsverket) sluta vara så förbenat fyrkantiga och i stället visa någon form av humanism.