Konkurrens är bra för all utveckling. Om en medtävlare kommer in på marknaden så gäller det att vässa knivarna. Så om en ny skola etablerar sig måste de befintliga skolorna tänka på att själva vara konkurrenskraftiga, annars söker eleverna en annan skola.
Men konkurrensen måste ske på lika villkor. Jag ska ta upp ett par aspekter.
En friskola får en ersättning, så kallad skolpeng, som motsvarar den kostnad kommunen har för en elev på motsvarande program. Och hur ser det så ut i verkligheten med gällande regelverk. Skolpengen betalas ut i förskott med en tolftedel per månad med början första juli.
Vid en nyetablering kan friskolan förhandla med fastighetsägaren att hyran ska börja första augusti. De anställer lärarna från samma tidpunkt. Två tre stora fasta kostnaderna för alla skolor är just fastigheter och lärarlöner. Det här innebär att friskolan vid en nyetablering får betalt för en månad utan att ha några kostnader.
Den kommunala skolan tappar motsvarande intäkter trots att det är de som de facto har kostnaderna. De har ju lärarna anställda och kan inte avyttra fastigheterna. Och dessutom är de skyldiga att ha en beredskap för att kunna ta tillbaka elever till exempel om friskolan går i konkurs. Om vi tar ett exempel. Skolpengen för hästhållning och sällskapsdjur är 208 600 eller 17 400 kr per månad.
Låt oss säga att om Plusgymnasiet lågt räknat får 50 elever ger det cirka 870 000 i början av juli utan att ha några kostnader. Kommunen får betala ut motsvarande summa trots att det är de som har kostnaderna. Ju fler elever i varje klass desto mer kostnadseffektivt är det naturligtvis.
Lärarlöner och lokalkostnader ändras inte på grund av klasstorleken. Men det finns en praktisk övre gräns för klasstorlek. Låt oss säga att den gränsen är 25 elever. År det 40 sökande tar friskolan in 25 elever, det är ju det ekonomiskt optimala. Skulle de ta in de övriga 15 eleverna skulle det vara en ren förlustaffär.
Så de eleverna får kommunen ta hand om. Om en elev slutar i friskolan fyller de genast på med en ny elev från kön för att upprätthålla god ekonomi medan kommunen får en ökad kostnad. Just på grund av detta förhållande är det inte ovanligt att skolor går back i förhållande till sin budget. Då skjuter kommunen till pengar. Men då blir skolpengen högre och då får friskolan också samma kompensation trots att de inte har haft några ökade kostnader.
Jag anser att konkurrens är bra men det måste ske på lika villkor.