Förskona landsbygd och natur från mer vindkraft

Gällivare kommun bjuder in allmänheten till samråd 23 augusti i Kunskapshuset. Ämnet är hur många av de sju vindkraftsprojekten, med totalt uppemot 725 bullrande eiffeltorn, de ska godkänna.

Markbygden vindkraftpark.

Markbygden vindkraftpark.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Insändare2023-07-25 11:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många som anser att den här frågeställningen är hänsynslös mot alla oss som verkar i kommunens landsbygd och natur.

Jag skrev tidigare i maj en insändare gällande vindkraftsprojektet Storlandet. Då var jag ovetandes om att kommunen (med hjälp av samma konsultföretag som en av exploatörerna) redan tagit fram planer för ytterligare sex projekt spridda över hela kommunen. Är syftet att "kompromissa" igenom projekt, med tanke på att alla buntas ihop i samma samråd? Räcker det verkligen inte med att kommunen redan har två vindkraftsanläggningar utanför Ullatti och Kaitum? Många andra kommuner har ju noll anläggningar och säger nej.

Ifall alla projekt beviljas kommer totalt 372 kvadratkilometer natur förstöras av 300 meter höga snurror, uppemot 70 meter höga elledningar, förbindande vägar, betongfundament, grustag och mycket mer. Djurlivet skulle försvinna i dessa områden och allt arbete med att bland annat försöka återfå klarare vattendrag efter flottningen skulle vara förgäves.

 

I södra Sverige säger 75 procent av kommunerna nej till vindkraft. Detta trots att deras industrier genom historien till stor del försörjts av norrländska dammar. Det finns inte många kommuner som offrat lika mycket som Gällivare för att möjliggöra gruvindustrin. Visst, det har inneburit arbetstillfällen, men den stora vinsten har alltid gått till hela Sverige. Skillnaden med vindkraft är att den inte bidrar med särskilt många arbetstillfällen, samt att staten valt att inte ersätta de kommuner/människor som drabbas. Vindkraft saknar således lokalt folkligt stöd.

I dagsläget har endast Sverigedemokraterna tagit ställning till att säga nej till projekten. Vi är många som förväntar oss att alla Gällivares politiker, oavsett partitillhörighet, i slutändan säger NEJ till alla projekt. Allt annat vore ett svek mot väljarna. Det är dags för kommunerna i söder att ta ansvar, som vi tidigare gjort och fortsatt redan gör.

Att kommunen går ut med sju projekt i hopp om "kompromisser" är en dålig väg att ta. Frågan ska inte handla om VAR mer natur och landsbygd ska förstöras, utan snarare OM det ska förstöras mer. I en kommun med Gällivares historia och situation borde ALL landsbygd och natur förskonas från mer vindkraft, oavsett om det handlar om Hakkas, Puoltikasvaara eller Suobbat.