Det som nu är störande är att det inte är bättre samarbete med H2GS i Boden från LKAB då vad jag förstår att de inte tänker sälja malm till den stora fossilfria satsningen i Boden. För då vi nu fått lära oss att det går malm till Narvik för leveranser till stålverk i andra länder för ca 100 miljoner per dag så inser vi det galna i att inte mer malm förädlas här. Det gäller ju inte minst för klimat och miljö men det är ju dessutom galet att tömma våra malmer så snabbt med att bara exportera dem oförädlade. LKAB måste rimligen kunna vinna på att det blir mindre dyra tunga transporter dessutom.
SSAB, LKAB och H2GS bör nu dessutom samarbeta i att bygga ut egen vindkraft både till havs och land. Norrbotten har såna ytor att det kan göras utan stora störningar för någon och nu bygger ju Finnarna i havet så de blir ju inte så stor skillnad för utsikten.
Det är endast de förnybara energierna som klarar de elpriser som är konkurrensmässiga för stålproduktionen. Kärnkraft blir alldeles för dyr både att bygga och för elpriset. Dessutom är ny kärnkraft så osäker i tid och i vad den verkligen kommer att kosta då ingen har klara reaktorer av de så kallade "gen 4" eller SMR de lär inte vara ett alternativ närmaste 15 åren. Kostnaden för uranet och för slutförvar av avfall är nu ännu osäkrare.
Holmen AB, Polarbröd, Boliden med flera bygger egen energi (vindkraft) och det måste vara en stor konkurrensfördel att även vara självförsörjande för elen i stort. Norrland bör bli mer självständiga med att nu ta allt fler egna beslut och lösningar. Vi ser hur beslutsfattare än mer bara är i söder. Inte en enda minister i Sveriges nuvarande regering finns det och inte en enda representant till EU från landets norra halva!
Förädla malmen på plats i Norrbotten
Det är väldigt glädjande att SSAB nu beslutat att bygga stålproduktion för fossilfritt stål. Kanske ger de då upp i söder som lobbat mot satsningarna här i norr, skriver insändarskribenten.
Bygg vindkraft för att lösa elproduktionen och förälda malmen på plats i Norrbotten, tycker insändarskribenten.
Foto: Magnus Andersson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.