Argument för placering av Hybrit i Gällivare
Förutom de argument som framförts i tidigare artiklar och insändare som exempelvis bättre energieffektivitet och försumbar påverkan på flyget vill jag lägga till ytterligare ett starkt argument som talar för en lokalisering av Hybrits anläggning i Vitåfors.
Det finns en lång tradition av produktionsnära forskning och utveckling inom LKAB, både vad gäller gruvteknik och förädlingsteknik av järnmalmsprodukter. LKAB var en tidig aktör på marknaden för järnmalmspellets, 1955 invigdes LKABs första pelletsverk i Vitåfors. Redan då påbörjades en verksamhet av produktionsnära forskning och utveckling eftersom pelletiseringstekniken var i sin linda vid den tiden. Denna produktionsnära FoU har sedan vuxit och utvecklats successivt under 70 år och nu finns moderna forskningsanläggningar för mineralteknik, agglomerering (dvs pelletisering) och metallurgi i Koskullskulle. Dessa forskningsanläggningar arbetar i symbios med fullskaleanläggningarna i Malmberget, Kiruna och Svappavaara.
På 80-talet byggdes en pilotanläggning, stålbandsverket, i det gamla nedlagda schaktugnsverket för att utveckla pelletsteknik och närliggande processer och maskiner. Det visade sig snart att själva stålbandstekniken inte lämpade sig för uppskalning till de kapaciteter som krävs för järnmalmspellets, men den passade utmärkt till ferrokrompellets som har betydligt högre förädlingsvärde per ton. Hela konceptet förvärvades därför av Outukumpu och har sedan dess vidareutvecklats till en processteknik som exporterats till hela världen.
Dessutom finns det ett kluster av företag i Malmfälten som levererar underhållstjänster och specialprodukter till malmförädlingsanläggningar. Ett exempel är Gefa System AB som under flera decennier levererat högtrycksbrännare till pelletsverk och andra industriugnar på många håll i världen. Historien kring Gefas högtrycksbrännare började i stålbandsverket där de första prototyperna testades. Det är med dessa brännare LKAB nu testar tallolja som bränsle i bandugnsverket, en viktig pusselbit i en fossilfri förädlingskedja för stål.
Dessa exempel är konkreta bevis för att Hybrits nya anläggning, som är en demoanläggning i full skala, passar utmärkt in i den teknikutvecklingsmiljö som finns inom LKAB Vitåfors där pelletiseringsforskningen har sitt huvudsäte. I Vitåfors kan funktionaliteten testas på det sätt som behövs för att så småningom gå ut på en världsmarknad där det blir en milstolpe för fossilfri ståltillverkning.
Flera argument talar för Hybrit till Vitåfors
"Det finns en lång tradition av produktionsnära forskning och utveckling inom LKAB", menar insändarskribenten vilket talar för att Hybrit placeras i Gällivare.
Hybrits demoanläggning i full skala, passar utmärkt in i den teknikutvecklingsmiljö som finns inom LKAB Vitåfors, menar signaturen Ingenjören.
Foto: Magnus Pehrsson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.