Ett ytterst allvarligt läge för Kalix sjukhus

Kurt Åke Andersson, undersköterska på Kalix sjukhus skriver om hur han upplever att centraliseringen av vården påverkat sjukhuset i Kalix i negativ riktning.

Kalix sjukhus.

Kalix sjukhus.

Foto: Sabina Nilsson

Insändare2024-12-05 10:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid olika förändringsprocesser ute i verksamheterna  blir den nuvarande personalen på de mindre länsdelssjukhusen offer för den centraliseringstrend som pågått inom  Norrbottens Läns landsting (nuvarande Region Norrbotten) alltsedan den antagna landstingsplanen 2012-2014. 

Där anges bland annat att ”insatser/åtgärder i det fortsatta vårdförloppet som kräver specialistsjukhusets resurser och tillhör prioriteringsordning ett (vård av livshotande akuta sjukdomar och sjukdomar som utan behandling leder till varaktig invalidiserande tillstånd eller för tidig död) ska överföras till annan vårdnivå. En stor del av dessa patientgrupper har vi på Kalix sjukhus tidigare behandlat och tagit hand om på ett patientsäkert sätt via vår Iva-enhet med möjlighet till en avancerad vård, till exempel genom respiratorvård.

Idag kan vi under en mycket begränsad tid endast handha en respiratorpatient i avvaktan på ledig vårdplats på Sunderby sjukhus med vidare ambulanstransport. Personalbemanning med en sjuksköterska och en undersköterska per pass omöjliggör fler vårdplatser och någon mer avancerad vård och behandling. 

Redan 4/1 2017 kunde man ta del av den då styrande majoriteten(S) förklaring till varför en strukturförändring på länsdelssjukhusen blir nödvändig, där angavs att ”för att kunna upprätthålla god kvalitet och patientsäker vård krävs ett visst patientunderlag. Kvalitetsaspekten i kombination med ett förändrat behov av intensivvård samt svårigheter att klara bemanningen innebär att en centralisering av intensivvården är nödvändig”.

Dessa politiskt styrda ambitioner har nu hunnit i fatt oss på Ivak, Kalix sjukhus, där vi idag endast har två platser, en HIA och en IVA. Framtida personalrekrytering har avsevärt försvårats eftersom intresset svalnat för personal som önskar upprätthålla och utveckla sin nyvunna kompetens. Detta har resulterat i betydande konsekvenser med negativa följdverkningar för hela medicinkliniken eftersom avdelningspersonalen idag tvingas handha många fler och avsevärt svårare patientfall som intensiven tidigare handlagt. 

Idag omöjliggörs även hjälp via Intensivens ”MIG team” som tidigare gått upp på avdelningarna och stöttat upp med rådgivning och praktisk hjälp vid olika fortsatta och delvis avancerade behandlingsåtgärder, avdelningspersonalen tvingas nu i allt högre utsträckning själva handha detta.

Intensivvårdens inriktning på  på Kalix sjukhus  har alltid varit att upprätthålla och utveckla förlängningen av det akuta omhändertagandet på Akutmottagningen via akutsjukvårdens förlängning, det vill säga intensivvården. Idag har vi fått en mer inriktning mot det akuta omhändertagandet, som absolut utgör en helt avgörande initial roll i patientsäkerheten, men på grund av den centraliseringstrend som sveper över landet har vårt rykte som akutsjukhus med tillräckliga Intensivvårdsplatser med möjlighet till en avancerad akutsjukvård med bland annat kontinuerlig respiratorvård starkt påverkat oss och våra patienter i negativ riktning. 

Personal slutar och trenden för nyrekrytering pekar neråt. Jag tror att detta på sikt kommer medföra ett omöjliggörande av en framtida utveckling i alla led av vårt eminenta sjukhus i Kalix. Åtgärder måste vidtas, snarast!