Ett politi(S)kt haveri

Katastrofer och haverier brukar leda till en rannsakan, ibland självrannsakan.

Valet 2018 var ett haveri, det är dags att tillsätta en kommission som analyserar politiken som förs, skriver nyblivne s-medlemmen Jan Bergsten.

Valet 2018 var ett haveri, det är dags att tillsätta en kommission som analyserar politiken som förs, skriver nyblivne s-medlemmen Jan Bergsten.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Insändare2019-05-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gäller att finna en förklaring till varför till exempel ett flygplan störtade eller varför den ovärderliga kyrkobyggnaden drabbades av eldsvåda. Då kan kanske en ny katastrof undvikas.

Det vanliga är att en haverikommission tillsätts med människor som har erfarenheter och kunskaper. Den samlar in och lägger fram alla fakta. Utifrån detta kan sedan slutsatser dras, vad som behöver förändras. Kanske brast det på det mänskliga planet, att någon befattningshavare inte var lämplig uppgiften.

I september 2018 havererade Socialdemokraterna i Luleå. I kommunvalet tappade partiet 11,2 procentenheter och nådde det sämsta resultatet sedan i vart fall valet 1973, enligt Statistiska centralbyråns statistik. Bara 37,5 procent av de röstberättigade Luleåborna lade rösten på det parti som så sent som i 2010 års val nådde 50,5 procent, alltså egen majoritet.

Det har gått utför de senaste åtta åren, men tappet från 2010 till 2014 var bara 1,8 procentenheter och inte i närheten av raset i 2018 års val. Det var helt enkelt en katastrof för Socialdemokraterna i Luleå. Ett haveri, men det ledde inte till någon haverikommission, inte till någon självrannsakan.

Haverier av ett sådant format brukar få följder för ledarskapet, men vi har inte sett att någon ansvarig för den förda politiken fått ta konsekvenserna av brakförlusten. Det har nu gått sju månader efter svarta valnatten, men ingen analys har gjorts, ingen i partiledningen har tagit konsekvenserna av misslyckandet och stigit av.

Nåja, nu är det inte så svenskt att ta konsekvenserna av ett misslyckande. Nej, här fortsätter vi som om inget hänt, som om valresultatet i september 2018 inte är något att bry sig om. Vår politik är bra, men det begriper ju inte de Luleåbor som i tusental drar ut på gatorna och håller upp protestplakat mot skolpolitiken och äldreomsorgspolitiken.

Som nybliven medlem av Socialdemokraterna känner jag en besvikelse. Har jag gått med i ett parti som blundar och håller för öronen? I så fall är mitt parti illa ute.

Det är farligt att inte ta lärdom av ett misslyckande, också för ett politiskt parti. Luleå arbetarekommun måste tillsätta en kommission som analyserar den politik som förts och nu förs. Det är nödvändigt för att återvinna förtroendet och undvika ett nytt katastrofval om knappt tre och ett halvt år.

Läs mer om