En undran angående Gällivares omvandling

Foto: Emma Eriksson

Insändare2015-11-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du sett den drygt 80-sidiga skriften ”Det Nya Gällivare”. Jag citerar: ”Man såg stora brister i just kommunikationen och i måttet av delaktighet från invånarnas sida, som inte litar på att informationen är riktig eller komplett, vilket skapar oro.”

Kan detta fortfarande gälla? Inför omvandlingen av Gällivare talar man om framtidsvisioner, utveckling och ”en arktisk småstad i världsklass”. Villorna på Vassaravaara och Repisvaara verkar vara välplanerade och intressanta. Tankarna om Gällivares centrum väcker däremot onda farhågor.

I ”Det Nya Gällivare” står: ”Gällivare centrums förtätning och utveckling fokuserar på att levandegöra staden och ge invånarna en tillgänglig, trygg och attraktiv miljö. Den nya bebyggelsen i centrum skapar nya typer av mötesplatser och stärker både platsen och staden som helhet med sin koncentration av bostäder, verksamheter och kulturutbud”.

Jag koncentrerar mig nu kring trafikfrågorna i centrum. Beslutsfattarna anser nedanstående vara en positiv utveckling:

Antalet P-platser i det centrala Gällivare ska väsentligt minskas. Planerna är att bygga ett underjordiskt P-hus. P-platserna i centrum kommer då med säkerhet att avgiftsbeläggas. Det centrala Gällivare ska förtätas, trafiken tilltar och behovet av P-platser ökar. Gymnasieskolan föreslås bli byggd på Centralskolans tomt. Det medför tätare fordonstrafik i centrum. Lärarnas och elevernas omkring 300 bilar och epatraktorer kommer att om möjligt parkeras i gymnasieskolans närhet. Vi får också räkna med tillkommande trafik av mopeder, cyklar och gående.

I centrala Gällivare kan det redan idag understundom vara svårt att hitta en P-plats. Hur kommer förtätningen att påverka parkeringsmöjligheterna för dem som arbetar i centrum, för politikerna som ska komma till kommunhuset och för våra medborgare som har ärenden till de kommunala verksamheterna eller affärerna?

Erfarenheter från andra kommuner visar, att placering av större skolor i närheten av affärer och offentliga byggnader orsakar störningar och problem. Vi vet sedan tidigare att trafiken på Järnvägsgatan i Malmberget, i anslutning till centrum, är stökig. På morgonen, under lunchraster och när undervisningen i Välkommaskolan slutar är trafiken rörig. Vill vi flytta över denna oreda till det centrala Gällivare?

Trafiken i centrala Gällivare ökar och parkeringsproblemen blir större, om den nya ”is- och evenemangsarenan” byggs i Sjöparken. Vårt kommunalråd anförde för någon tid sedan i NSD, att man först ska bygga ” is- och evenemangsarenan” och därefter lösa trafik- och parkeringsproblemen.

Är detta rätt beslutsordning? Både placeringen och utformningen av ” is- och evenemangsarenan” kan man ha personliga uppfattningar om. Jag skulle vilja veta vad den arkitekt som har ritat ”monstret” anser om placeringen.

Hellebergsväg, mellan Vallmovägen och Parkgatsleden, ska bli enkelriktad. Tillgängligheten mot centrum blir sämre för alla som bor i områdena norr om Sjöparken. Trafiken leds då i stort ut på Lasarettsgatan. Den är redan är tungt belastad genom trafik till och från sjukhuset och utfarten för räddningstjänsten. I dag går trafiken på Lasarettsgatan från E45:an, Nedre Heden, Hedeberga, Apelqvistheden, Silfwerbrandshöjden och Forsheden med flera områden.

Nuvarande placering av isbanan i Sjöparken, framför radhusen efter Vallmovägen, kommer säkert medföra P-problem. Vallmovägen är trång. Det finns ingen väg till isbanan och inte heller någon P-plats där. Ska trafik till isbanan ske efter gångbanorna i Sjöparken?

Man kan uppleva att politiker ibland röstar och framhäver åsikter som strider mot sunt förnuft. Hur skulle besluten angående samhällsomvandlingen se ut, om varje fullmäktigeledamot fick rösta utifrån sin egen uppfattning, utan styrande partipiskor. Skulle det inte leda till bättre för-ankrade och mer demokratiskta beslut än de vi nu får?