Efter senaste utspelet av politiken i Luleå med S i spetsen att minska på antalet brandmän i Luleå kommuns norra del undrar jag om man överhuvudtaget kan bo kvar där? Kommunstyrelsen i Luleå tog måndagen den 14 september beslut om att utreda möjligheten att minska på antalet brandmän i Luleå Kommuns norra del och minska på antalet brandmän i Råneå från en styrkeledare och fyra brandmän till en styrkeledare och två brandmän. Besparingen som kommunen skulle göra på att dra ned på antalet brandmännen skulle bli hissnande 1,2 miljoner kronor på årsbasis samma summa som politikerna exempelvis har gett i bidrag av skattebetalarnas pengar i år till Luleå Hockey gånger två samt till elitbasketen i Luleå gånger två (300 000 kr/lag). Total årsbudget för 16 brandmän och 4 styrkeledare i Råneå ligger på 3 miljoner kronor. Vad får man då för detta? Man får en första utryckningsstyrka 24 timmar/dygn 365 dagar/år som ska kunna utföra samma insatser som en heltidsstyrka till en bråkdel av kostnaden för en heltidsstyrka.
Vad skulle denna besparing som bl.a. Anja Johansson kommenterar och försvarar i Norrbottens Kuriren den 19 september 2020 innebära i praktiken då? Ja, förmågan att kunna rökdyka i skarp miljö skulle gå förlorad om denna besparing genomförs. Det innebär att företrädare för kommunen är beredd att ”offra” x antal människors liv i framtiden i kommunens norra del då lagen för att få rökdyka kräver att man ska vara just 1+ 4 brandmän och då tiden är avgörande vid speciellt bränder för att sådana ska kunna få lyckliga slut.
Det skulle innebära att människor vid trafikolyckor skulle få lida mer, då just denna typ av olyckor kan vara personalkrävande. Deltidsstyrkan i Råneå har vid många olyckor fått agera både brandmän, sjukvårdare (ambulans) och dirigera trafik (polis) just på grund av avstånden och tiden det tar för bl.a. ambulans att nå fram som kan var allt mellan 20 minuter till 40 minuter. Det skulle innebära att förmågan vid skogsbränder skulle försämras radikalt i väntan på förstärkning från Luleå då det är bland de tyngsta larmen där bl.a. slang ska dras ut över stora områden.
Så man undrar ju vad nästa steg i utvecklingen i Luleå kommuns norra delar ska bli? Jag tror inte att människor har glömt S svek angående skolan och speciellt Vitåskolan som man lovade skulle få vara kvar innan valet och sedan ett år senare la ned för då hade ju valet redan varit och människor de glömmer ju?
En besparing som kan kosta liv i Råneåbygden
Går det överhuvudtaget att bo i norra delen av Luleå Kommun längre?
Planer på att minska antalet brandmän oroar insändarskribenten
Foto: Heiko Junge
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.