Jag kör själv på E10 varje dag och har så gjort de senaste 20 åren och min uppfattning är att Trafikverket under alla år har ett nytt kontrakt för snöröjning och halkbekämpning.
För 20 år sedan körde man med lastbil och plog samt ett underbett mitt under lastbilen plus att man halkbekämpade med varm sand. För 15 år sedan tog man bort underbettsplogen från kontraktet. Trafikverket körde ut sand med väghyvel vid behov. Entreprenören började köra med plogen cirka 2 centimeter ovan vägbanan och halkbekämpade med kall sand vilket innebar att 90 procent blåste bort från vägbana och spåriga vägbanor skapades.
För cirka 10 år sedan började man köra med salt och nu kör man först ut salt fast man har plogen framför och kan köra med den nere samtidigt som man halkbekämpar. Men för att mest troligt klara tiden saltar man först och sedan kör man en till sväng och plogar, eller har man olika företag som sköter plogning och saltning?
Nu förlitar man sig på saltet och försöker till och med att salta bort snön på vägbanan. I vissa temperaturer som kallare än minus sex grader blir vägbanan snorhal på grund av att saltet har skapat vatten på vägbanan och fryser oavsett, men man har ju halkbekämpat tycker man.
Min åsikt är att man borde vara mer flexibel och både salta och sanda eller ha salt i sanden så denna fryser fast i snön. Men då kostar det mycket att få bort sanden innan barmarkstiden. Men det kostar att ha bra vägar på vintern, så är det bara, och då får det inte finnas något räv- och rackarspel mellan entreprenör och Trafikverket. Helheten måste ses över.
E10 är ju rena industriområdet. Gruvors varor körs på vägen, vattenkraftens varor körs på vägen, skogens varor körs på vägen och Nordnorges varor körs på vägen. Får vi ens en promille av vad vägen ger landet Sverige i pengar?