Dubbelspår längs Malmbanan - för vem?

Vad tjänar egentligen Malmfältsbor på ett dubbelspår på Malmbanan? Det frågar sig insändarskribenten.

Det är sannerligen ingen dans på rosor att vara Malmfältsbo, skriver insändarskribenten.

Det är sannerligen ingen dans på rosor att vara Malmfältsbo, skriver insändarskribenten.

Foto: Maria Dahlgren

Insändare2024-04-18 06:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LKAB meddelar att produktionssänkningar och eventuella varsel är på tapeten orsakat av leveransproblem längs malmbanan. Under sommaren kommer Trafikverket ersätta det föråldrade signalsystemet längs banan, ett arbete som har förskjutits i åratal. Under utbytet begränsas transportmöjligheten. Därtill har vinterns tågurspårningar orsakat problem med leveranser och produktlager för LKAB. Gruvbolaget har under en längre tid efterfrågat dubbelspår från malmfälten till hamnarna i Narvik och Luleå.

Nu när LKAB pratar om varsel är kommunpolitikerna inte sena med att propagera, som marionetter, förmodligen enligt LKAB:s önskemål. Oavsett dubbelspår hade störningar inträffat vid signalsystemsbytet. Arbetet för Trafikverket är under en begränsad tid och därefter återställs kapaciteten till normalt. Om LKAB varslar personal för några månaders reducerade leveranser så är det väldigt oetiskt och om de inte varslar, utan använder detta tillfälle till tomma hot och skrämselpropaganda, så anser jag att det kanske dags att byta ut ledningen? Det känns som att detta schackdrag var att bita sig själv i svansen.

Det kan vara värt att ägna en tanke åt vad ett dubbelspår skulle innebära för människorna som bor i malmfälten. LKAB kommer att kunna sälja mer malm och bryta i gruvorna i en högre takt. Om mineralutvinningen hade skett i samma takt från starten av gruvorna, som det sker i dagsläget, så hade malmen varit slut för länge sedan. Ökade leveranser innebär såklart ökade vinster för LKAB men malmfältsborna ser inte röken av dessa pengar som hamnar i stadskassan. Gruvbolaget har de senaste åren levererat strålande vinster på många miljarder. Hur mycket vinst behövs egentligen?

Malmfältskommunerna är bankrutt och städernas vägar och bostadsområden påminner om, just det, en gråbergstipp, med ständiga vägarbeten, husrivningar och bostadsbyggen. Att kommunerna är bankrutt beror till mångt och mycket på att Kiruna och Malmberget behöver flyttas på grund av gruvornas utbredning. Bostadsbestånd och infrastruktur som har rivits är till stor del från 60-talet och tillgångarna är avskrivna sedan länge. I famnen har nu kommunerna fått nya bostäder, infrastruktur etcetera till ett stort värde som måste skrivas av vilket påverkar kommunernas ekonomi negativt. Detta tänkte förmodligen ingen på när avtalen slöts mellan kommunerna och LKAB.

En stor konsekvens med dubbelspår är att malmen kommer ta slut fortare och våra efterkommande kommer skåda över en uttömd grusgrop orsakat av förfäder som ägnade sig åt rovdrift. Därtill kommer dubbelspåret innebära oerhörda ingrepp i naturen till svindlande kostnader.

Visserligen är det nödvändigt med starka finanser för LKAB för att genomföra omställningen till en fossilfri produktion men om det ska finnas några tillgängliga arbetare behöver i första hand samhällsproblemen åtgärdas.

Vi Malmfältsbor och politiker borde inte stå på barrikaderna för ett dubbelspår, och springa gruvbolagets ärenden, vi borde i stället verka för att kommunerna blir ekonomiskt ersatta till 100 procent för de problem som samhällsomvandlingarna medför. Och apropå infrastrukturprojekt så är det viktigare för norrbottningarna att satsa pengarna på dödens väg, E10, som kostar liv! Paradoxalt nog ger vägen även liv när Kirunamödrarna föder sina barn i bilen på väg till BB i Gällivare. Det är sannerligen ingen dans på rosor att vara Malmfältsbo!