Döp Kunskapshuset efter Wennerström

Kunskapshuset i Gällivare förtjänar ett bättre namn, skriver Mattias Åkermalm i sin insändare.

Kunskapshuset i Gällivare.

Kunskapshuset i Gällivare.

Foto: Lisa Eriksson

Insändare2021-07-26 08:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han kom med malmbanan 1887. Ingenjören Henrik Wennerström, född i Haparanda 1861, ledde stakningsarbetet när engelsmännen drog järnvägen från Luleå och var därefter verksam i Gällivare i tjugo år. Under hans ledning slogs den första järnvägsbron över Vassaraälven och i sex år var han chef för kopparbrytningen i Nautanen.

Sina främsta bedrifter åstadkom han som stadsplanerare. 1888 skissade han Gällivares första generalplan, 1894 utformade han stadsplanen för Malmberget som riksdagen antog 1899, och 1902 ritade han detaljplanen för Koskullskulle. 

Det sägs att det var han som var arkitekten bakom det vackra tingshuset som uppfördes i fornnordisk stil 1889, men som sedan länge är skattat åt förgängelsen. 1904 blev Wennerström riddare av Vasaorden och den återstående delen av sitt liv ägnade han åt att bakom bokpärmar föreviga Norrbottens historia. Han avled i Luleå 1931.

Få enskilda personer har haft sådan betydelse för vår bygd som Henrik Wennerström. Han var en tjänsteman med en expertis och skicklighet av samma mått som Gällivares döttrar och söner förhoppningsvis skall förvärva på den nya gymnasieskolan, innan de stakar ut vägen för morgondagens samhälle. 

Det vore därför en dygd att ge skolan ett bättre och mer ärofyllt namn än det nuvarande, som närmast för tankarna till ett monetärt brädspel, och bevara minnet av den man som mer än någon förtjänar sitt namn på en offentlig fasad i denna kommun.