Det nya frälset

Det är för stor skillnad i villkoren mellan anställda och förtroendevalda som mister sina jobb, tycker signaturen Skattebetalare.

Det är för stor skillnad i villkoren mellan anställda och förtroendevalda som mister sina jobb, tycker signaturen Skattebetalare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-03-12 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare behövde frälset inte betala skatt. Dagens frälse behöver inte arbeta och får ändå betalt i någon form, exempelvis avgångsvederlag. Dit räknas en del höga politiker och tjänstemän. I Luleå kommun finns flera exempel. Två kommunalråd har självmant slutat och ändå fått avgångsvederlag på ett till tre år. Det rimliga vore väl ett erbjudande om en annan anställning i kommunen direkt eller att vara sjukskriven. En hög tjänsteman drog över budgeten med en miljon kr och belönades med en miljon när han drog iväg. Om en lärare eller en anställd inom hemtjänsten går till sin chef och säger att hen är utarbetad och motarbetad vad blir då svaret? Knappast några års avgångsvederlag.

Riksdagsmän har fram till idag haft fullt betalt även om man inte varit på arbetet, det ska nu ändras. Riksdagsmän som tappar sin plats efter ett val landar väldigt mjukt med ersättningar efter valet. De som har suttit väldigt länge och har ersättning efter det gamla avtalet kan kvittera ut miljoner. Skulle vara intressant att veta hur många miljoner som betalades ut i februari till f.d riksdagsmän.

Det finns förvisso liknande fall i det privata näringslivet, men om jag t.ex. är missnöjd med de stora bankernas olika ersättningar, kan jag ju byta bank. Skatt måste jag betala.

Det är brist på utbildade lärare och anställda inom äldreomsorgen. Vore det inte bättre att förbättra deras arbetsvillkor. Det är ju flera som vill bli kommunalråd och då kunde man ju se över deras villkor så att de mer liknar de anställdas. 
Det är alldeles för stor skillnad på villkoren mellan förtroendevalda och anställda. Alla är väl ändå lika mycket värda.