"Det finns lösningar på tandläkarbristen"

"Låt oss som konsulter så löser vi tandläkarbristen tillsammans", skriver tre pensionerade tandläkare.

Genom att låta pensionerade tandläkare som vill arbeta extra bidra med sin erfarenhet och kompetens kan den stora tandläkarbristen lösas, menar insändarskribenterna.

Genom att låta pensionerade tandläkare som vill arbeta extra bidra med sin erfarenhet och kompetens kan den stora tandläkarbristen lösas, menar insändarskribenterna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2021-03-24 10:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är tre numera pensionerade tandläkare som följer debatten kring bristen på tandläkare i norra Sverige. Ett 50-tal vakanser bara i Norrbotten och Västerbotten och det faktum att vissa kommuner helt saknar folktandvård är ett problem som behöver lösas. Men frågan är komplex och låter sig inte lösas genom ett trollslag. 

Klart är att etablering av privata tandvårdskliniker i glesbygd inte är ett alternativ. Det finns kort sagt inte underlag för en sådan satsning. Att överlämna ansvaret för en jämlik och rättvis tandvård i Norrbotten och Västerbotten till den privata marknaden är utsiktslös Det är ett uppdrag som Folktandvården måste ta på sig. Det är det allmännas ansvar att skapa god tandhälsa för alla invånare – inte bara för dem vid kusten och större städer. 

Tandvårdschefen i Norrbotten menar att Folktandvården prioriterar avgiftsfri tandvård för barn upp till 23 år, men när man inte längre till fullo klarar det på grund av för många vakanta tandläkartjänster måste även den mest rigida tjänsteman och regionpolitiker vara beredda att tänka nytt. Vi fördömer inte de förslag som Region Norrbotten framför i försök att lösa tandläkarbristen på, och vi önskar en seriös dialog. 

Vi ser ett uppfriskande upprop från kommunpolitiker som allt oftare höjer sin röst om de problem med försämrad tandhälsa och livskvalitet i glesbygd som bristen på tandläkare skapat och vi vill därför återigen påtala att det finns en lösning som inte kommer att kosta Region Norrbotten något extra. 

Låt pensionerade tandläkare som fortsatt vill bidra med erfarenhet och kompetens att arbeta extra, veckovis på Folktandvårdskliniker där det idag helt saknas tandläkare. Låt oss som fortfarande brinner för yrket fungera som mentorer för unga nyutexaminerade tandläkare från utbildningen i Umeå. Den som är ny i yrket behöver stöd och hjälp på vägen. Så länge mentorer saknas i Norrbotten i tillräcklig utsträckning väljer studenterna från Umeå att flytta söderut. 

Någon måste organisera detta på ett rationellt sätt. Det finns väletablerade och auktoriserade bemanningsföretag med lång erfarenhet av att hantera rekrytering och logistik som skulle kunna organisera detta i samråd med regionen. Och för oss tandläkare måste det finnas en morot. Den finns inte inom ramen för vanlig löneanställning eftersom 60 procent av det vi pensionärer får i lön försvinner i skatt. Vi har genom vård yrkesverksamma liv i årtionden med glädje bidragit med skatt till det gemensamma och fortsätter gärna med det, men när i inte ens får behålla hälften för vår insats behöver regionerna överväga andra anställningsformer. Låt oss arbeta som konsulter via våra företag och vi löser tandläkarbristen tillsammans.