Skolan i Gällivare är i en allvarlig kris. En av fyra elever från den kommunala skolan misslyckas med att komma in på gymnasiet och kommunen har en av de lägsta andelarna behöriga lärare i landet, kommunen ligger på 282 plats av 290.
Ulrika Forsström, skolchef i Gällivare, har i SVT pekat på föräldrarnas låga utbildningsbakgrund som huvudorsak till problemet. Men kan den låga lärarbehörigheten i den kommunala skolan som har sjunkit från 80 procent läsåret 2014/2015 till fjolårets 49 procent vara en av de verkliga orsakerna till att elever presterar dåligt?
Enligt Anna Olskog från Sveriges Lärare är situationen i Gällivare djupt problematisk, hon betonar vikten av utbildade lärare och menar på att det är ett samhällsproblem. Med en hög andel obehöriga lärare får eleverna inte den undervisning de har rätt till, och det hotar Sveriges framtid som kunskapsnation säger hon.
Problemen i Gällivares kommunala skolor är omfattande och djupgående. På högstadiet har elever tvingats gå igenom terminer där vissa ämnen inte har kunnat undervisas på grund av lärarbrist. I stället har dessa ämnen skjutits fram till kommande årskurser, vilket skapar en ohållbar situation för många elever.
Lektioner ställs in och håltimmar har blivit en del av vardagen vilket gör skoldagarna kaotiska. Denna oordning öppnar upp för negativa konsekvenser som ökad vandalisering och mobbning. Samtidigt har elever med särskilda behov lämnats utan det stöd de behöver, och föräldrar känner sig övergivna av ett system som inte verkar kunna leverera nödvändiga resurser.
Situationen har blivit så allvarlig att familjer har valt eller funderar på att lämna Gällivare eftersom de inte ser några andra alternativ, då skolans tillstånd har blivit ohållbart och oacceptabelt för deras barns framtid. Att utbildade lärare lämnar yrket gör att kommunen står inför utmaningar att rekrytera och behålla behöriga lärare.
Kommunens nuvarande lösning har varit att erbjuda utbildningsinsatser där lärarvikarier och andra anställda inom utbildningssektorn kan vidareutbilda sig till lärare med bibehållen lön.
Denna lösning angriper inte det verkliga problemet, det råder nog inte någon brist på behöriga lärare i kommunen – de har helt enkelt valt att lämnat skolan för andra mindre turbulenta och bättre betalda branscher. Att utbilda vikarier till lärare riskerar därmed att bli en kortsiktig lösning. När de väl är färdigutbildade kan de söka sig till andra sektorer, vilket gör att skolan inte nödvändigtvis behåller sin arbetskraft.
Kommunen behöver snarast utveckla långsiktiga strategier för att behålla behöriga lärare inom skolväsendet, för att på allvar kunna vända denna negativa trend. Många ifrågasätter kommunens agerande och undrar vilka konkreta åtgärder som planeras för att höja lärarbehörigheten, kvaliteten på undervisningen och skapa lugna lärmiljöer. Om inte något drastiskt görs riskerar Gällivare att förlora ännu fler familjer och se sina elever misslyckas i skolan på grund av de rådande förhållandena.