Nato-motståndare hävdar att Donald Trump, om han ånyo blir USA:s president, i praktiken skulle bli Natos och därmed Sveriges ÖB vid Nato-anslutning. Den utsikten kan självfallet skrämma upp vem som helst, inklusive mig själv. Nu är lyckligtvis påståendet inte sant.
Nato har två högsta militärbefälhavare, den första benämnd Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) och leder Natos militära operationer. Den andra är Supreme Allied Commander Transformation (SACT) och leder militär doktrinutveckling, forskning, teknikutveckling och utbildning. Dessa två militärbefälhavare lyder under Natos högsta politiska organ, Nordatlantiska rådet. Detta leds i sin tur av dess generalsekreterare, för närvarande förre norske statsministern Jens Stoltenberg. Varje medlemsland har en representant i rådet och besluten fattas enhälligt.
USA:s president nominerar visserligen den operative militärbefälhavaren SACEUR (en amerikansk general) men denne måste godkännas inte bara av USA:s senat utan även av Nordatlantiska rådet. Möjligen härrör påståendet om Trump som potentiell "de facto" ÖB för Nato - om det nu inte handlar om medveten desinformation - från att presidenten, i likhet med t.ex. Frankrikes och Finlands presidenter, även är överbefälhavare för landets väpnade styrkor (Commander-in-Chief). Men då kunde man ju även säga att president Macron delar posten som ÖB i Nato, då den andre militärbefälhavaren SACT för närvarande är en fransk general! Det är självfallet nonsens.
Desinformation om Nato – Trump kan inte bli Sveriges ÖB
Påståenden om att Donald Trump i händelse av en återkomst som USA:s president i praktiken blir Sveriges ÖB stämmer inte, enligt skribenten.
Foto: Evan Vucci
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.