"De silar mygg och sväljer kameler"

Linda Frohm, Kenneth Backgård och Nils-Olov Lindfors.

Linda Frohm, Kenneth Backgård och Nils-Olov Lindfors.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Insändare2022-07-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tala om att sila mygg och svälja kameler. Ordspråket är en relevant beskrivning av en regionlednings försök att flytta fokus. Företeelsen som inte är ovanlig tar ofta stöd av någon perifer professor som ska ge extra tyngd åt det påstådda.

Anna-Stina Nordmark har inte avgått för att en NSD-journalist skrivit att hon var iförd guldskor. Hon har lämnat för att 174 läkare skrivit en insändare där de konstaterar att hon är en miserabel chef. Sjukvården i länet har under hennes ledning nedrustas till en katastrofal nivå, enligt undertecknarna. Patientsäkerheten äventyras varje dag. I grunden gäller det människors liv och hälsa. Läkarnas inlägg är blytungt och går inte att komma runt, det sjuder av kvalité och saklighet, precis det regiontrojkan efterlyser.

Att göra det till en kvinnofråga sprider ett löjets skimmer över ansvariga politiker. För övrigt är cirka 50 procent av undertecknarna kvinnor. Inlägget är inte heller partipolitiskt, det är skrivet utifrån deras läkarprofession.

Blickfånget för alla inblandade ska vara hur vi i länet ska få en sjukvård som med stolthet kan kallas sjukvård. Dispyten om guldskorna har för tillfället låg prioritet.