Bygg vindkraften i södra Sverige

Vindsnurrorna står tätt i Markbygden i Norrbotten. Bättre vore att bygga ut vindkraften söderut, anser skribenten.

Vindsnurrorna står tätt i Markbygden i Norrbotten. Bättre vore att bygga ut vindkraften söderut, anser skribenten.

Foto: Jens Ökvist

Insändare2021-09-05 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på inlägg av Daniel Badman, Svensk Vindenergi, NSD debatt den 31 augusti.

Tyskland har cirka 30 000 vindkraftverk på en yta av 357 000 kvadratkilometer. Svealand och Götaland omfattar cirka 190 000 kvadratkilometer, eller drygt halva Tysklands yta. Då borde det rymmas cirka 16 000 vindkraftverk i södra Sverige, sett till ytan. Men Tyskland har omkring 80 miljoner innevånare, södra Sverige enbart cirka 9 miljoner. Tyskland är därmed 5 gånger så tätbefolkat som södra Sverige. En rimlig slutsats är att södra Sverige borde kunna hysa långt fler vindkraftverk än hela Tyskland.

Det är också södra Sverige som har en extrem elbrist, efter att 6 av 12 reaktorer avvecklats där. De byggdes i södra Sverige av en anledning. Normal och förnuftig planering av kraftsystem bygger på att elproduktionen placeras i närheten av elförbrukningen, om det går. Det var inte möjligt med vattenkraften, eftersom älvarna finns i Norrland. Vattenkraften kan heller inte utökas mer än marginellt av flera skäl.

Vindkraften kan dock byggas varhelst det blåser. Och det blåser i genomsnitt mer i södra Sverige. På Sydsveriges slätter, som i Tyskland, behövs heller inte lika höga vindkraftverk som i skogslandet i Norrland. Om man etablerar vindkraften i söder istället för i Norrland, kan vi också slippa enorma kostnader (70 miljarder) för att förstärka stamnätet i ”snitt 2” från södra Norrland till Mälardalen.

Men vindkraftsindustrin och Daniel Badman insisterar på att koncentrera utbyggnaden av vindkraft till norra Sverige. Han vill se ändringar i lagen så att kommuner och lokalbefolkning ska kunna påtvingas vindkraftsparker. Tidigare var argumentet att ersätta kolkraft genom elexport till Europa. Nu är argumentet att vindkraften behövs för framtida elintensiva industrier i Norrbotten – som eventuellt kommer på plats om 20 år, då de vindkraftverk som byggs nu ändå är uttjänta.

Norra Sverige har redan fått offra älvarna för Sveriges elförsörjning. Nu vill man även omvandla våra skogslandskap till industriområden för vindkraft. Förödelsen går redan att beskåda i Markbygden i Piteå.

Svensk Vindenergi och Daniel Badman bör blicka mot södra Sverige, där det stora elbehovet finns nu och under all överskådlig tid.