Boken som tragiskt nog blir film

Signatur KeÅ är inte imponerad av den prisade författaren Fredrik Backmans bok "Björnstad" som nu blir film, inspelad i bland annat Gällivare och Kiruna.

Signatur KeÅ är inte imponerad av den prisade författaren Fredrik Backmans bok "Björnstad" som nu blir film, inspelad i bland annat Gällivare och Kiruna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2020-10-13 09:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Boken Björnstad ska nu bli storsatsning som film. Jag läste boken för några år sen och förstod att den skulle hyllas då den kryllar av fördomar som okritiskt får stå utan tvärtom är populära i median och i den åsiktskorridor som ska råda. 
Det som denna bok handlar om är ett killag i en norrländsk ort. Det är ett medvetet val som är lika populistiskt som onyanserat men som inte riskerar att bli ifrågasatt. Vi har sett flera filmer och serier med kända fördomar om just Norrland och norrlänningen där folk mest vill sitta på skotern, lyfta bidrag och är inskränkta och ordfattiga. Boken Björnstad är inget undantag utan tvärtom ger en än tristare bild. Den kryddar berättelsen med att dessutom blåsa upp bilden av unga killar som i omklädningsrummen har en sjuk kvinnosyn attityd. Att det då är en pappa som är pamp och osympatisk och en inflyttad mamma som är inte bara för denna ort ovanligt medveten och bildad utan också i alla stycken perfekt är nog också vad som kan förväntas. 
Jag har erfarenhet av omklädningsrum och ungdomar sen många år och faktiskt aldrig upplevt att det i den miljän varit sämre attityder än andra ställen och inte heller så stor skillnad bland killar och tjejer. Många unga som kommit hit från andra delar av landet har tvärtom trivts bra. 
Det skulle vara på tiden att vi här åtminstone vågade ifrågasätta de mytbilder som vi ständigt ser om oss i allmänhet och om killar i synnerhet.