Vad behöver kommunen göra då? Lönerna går inte att matcha med industrin men ur ett kortsiktigt behövs alla lärarnas löner upp betydligt mer än den årliga löneökningen. För att lärarna kan tänka sig att bita ihop och stanna ur det perspektivet, och det är nu.
Långsiktigt behövs det satsas på arbetsmiljön, antal barn/elever per grupp och mer pedagoger. Många lärare som slutat i Kiruna kommun och gått till gruvan, har identifierat att det inte är enbart lönen som gjort att de lämnat yrket men den alltmer sämre arbetsmiljön. Många lärare skulle tänka sig att gå tillbaka om det fanns rätt förutsättningar för en bra och givande miljö för lärandet.
En bra långsiktig plan för exempelvis förskolan vore att ta rygg på Lidköping kommun, som identifierat hur de ska få personal att stanna, är att de ska faktiskt införa Skolverkets rekommendationer på max 15 barn på storbarns-avdelningar och max 12 barn på småbarnsavdelningar, det vill säga att de inte räknar platser utan antalet barn istället.
Våga ta satsningen på kommunens välfärd nu, när ni redan satsar på företagsetableringarna i kommunen.
Bodens utmaning med ståljättens etablering
För att Bodens kommun inte ska bli nya Kiruna med lärarbrist inom alla utbildningsområden förskola till gymnasium, behöver kommunen satsa ordentligt på att befintlig personal vill stanna kvar och inte söka sig till industrin med högre lön.
Det hänger inte bara på löneläget för att få lärarna att stanna i yrket, även frågor kring arbetsmiljö är viktiga, skriver insändarskribenten.
Foto: Mostphotos
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.