Ansvariga chefer inom alla kategorier inom Bodens kommun/socialförvaltningen/äldreomsorgen bör ställas till svars för sitt ogenomtänkta agerande med att hämta spansk vårdpersonal för att jobba med äldre.
Innan de kom så skulle de ha samma utbildning som svenska undersköterskor. De skulle tala svenska.
Notan som kommunen skulle betala till leverantören av personalen blev 19 245 euro/cirka 216 000 kronor. Utbildningen som kommunen inhandlade för att personalen skulle lära sig "vårdsvenska" blev 140 000 kronor.
Utbildning som skulle hålla på i 12 veckor det blev fyra till sex veckor
Personalchefen Ingela Arngren vet inte om den höll på fyra eller sex veckor men hon tänker inte kräva tillbaka några pengar. Socialförvaltningen har ju så gott om pengar...
Enligt facket saknar två personer av åtta helt vårdutbildning. Först var det viktigt med språket – sedan inte. Först var det viktigt med rätt utbildning – sedan inte. Dessutom kan inte alla engelska.
Denna personal har inte medicinsk delegering. De klarar heller inte av att rapportera. Detta innebär att denna inhyrda personalen måste gå dubbelt med ordinarie personal. Den ordinarie personalen får inget lönepåslag för att ta hand om denna inhyrda personal.
Som om det inte räcker med detta så har den inhyrda personalen en månadslön på 23 625 kronor. Medan våra egna undersköterskor följer kollektivavtalet och har 22 000 till 22 500 kronor i månaden.
Våra egna undersköterskor har åratal av erfarenhet med det premieras INTE av kommunen.
Skulle kommunen vara mer arbetarvänliga och ge dem högre lön och även på andra sätt visa att de är betydelsefulla så skulle vi kanske klara oss på de som finns i landet.
Den spansktalande personal säger att de kommunicerar med gester, leender och KRAMAR – tur att covid är över! Personchefen Ingela Arngren är nöjd. Denna personal är aldrig sjuk! Om lönerna säger Arngren "det är en bedömningsfråga"
Jag undrar går Arnberg efter vårdhandbokens bedömningsskala eller finns det en intern/hemlig skala för outbildad arbetskraft som inte kan språket. Arnberg påpekar också att detta är ett "pilotprojekt" och då är det ett givande och tagande. Finns det inga regler för HUR ett pilotprojekt ska utföras?
Både facket, personalen och anhöriga tycker att språket är ett problem. Det tycker inte ledningen i socialförvaltningen.
Kommunen kallar detta för en värvningssuccé.
Jag kallar det för ett magplask och ett oansvarigt sätt att använda våra skattepengar.
Jag säger bara det ligger inte bara en hund begraven här utan en hel hundkennel!