Blandnämnd för kultur och fritid dålig lösning

Sammanslagningen av kultur- och fritidsfrågorna i en nämnd är mindre lyckad enligt skribenten.

Sammanslagningen av kultur- och fritidsfrågorna i en nämnd är mindre lyckad enligt skribenten.

Foto: Jonas Andersson

Insändare2022-11-28 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har väntat och väntat på hur den relativt nya kultur- och fritidsnämnden ska verka för Luleå kommuns fina visioner om barn och unga. Var finns nämndens tankar, planer och visioner för att stödja allt detta? Ungdomsidrotten engagerar cirka 1 000 ungdomar per dag vecka ut och vecka in året om och jag undrar hur nämnden avser att stimulera och stödja den verksamheten? Idrotten är som bekant Sveriges största folkrörelse och den bästa integrationsmotorn i samhället och hur avser nämnden att stödja alla dessa verksamheter?

Jag börjar förstå att denna ”blandnämnd” är ytterst olycklig. Idrotten präglas av idealitet där vi bland annat idag har cirka 1 500 ideella ledare i gång året om som möter och leder barn- och ungdomar i hälsobringande och meningsfulla fritidsaktiviteter. Idrotten jobbar dessutom aktivt med jämställdhet och integration. Kultursidan präglas inte av detta engagemang, i alla fall har jag inte sett detta ute på Hertsön. Det är ju självklart att denna verklighet skapar svårigheter för denna nämnd och de duktiga tjänstemän som verkar inom förvaltningen.

En annan kulturell storhet som skiljer verksamheterna åt är synen på projekt. Kultursidan vill ofta driva aktiviteter i projektform. Det kan vara stöd till olika helgkonserter, Putte i Parken eller verksamhetsbidrag till olika föreningar etcetera. Ungdomsidrotten bedrivs inte som korta, avgränsade projekt utan organiseras för en livslång kontinuerlig verksamhet och måste få ett stabilt och långsiktigt stöd. Självklart skapar dessa upplägg svåra bekymmer för en förvaltning att hantera. Som det är idag får idrotten ett Lokalt aktivitetsstöd utifrån antalet deltagare och aktiviteter. Det är ett rättvist och bra system som går till dem som de facto gör någonting för barn och ungdomar. Tyvärr värderar inte nämnden detta stöd tillräckligt och nödvändiga höjningar av bidraget verkar omöjligt. Idag är det dessutom så att alla idrottsföreningar betalar hyror för användningen av hallar och planer så någon faktisk ekonomisk förstärkning medför inte det lokala aktivitetsstödet. Nämnden och förvaltningen ska alltså inom sin budget hantera alla dessa kulturinriktningar och ambitioner och enligt mig är det ogörligt. Tänk er själva; ska vi satsa på en ny bokbuss eller fixa omklädningsrum i Råneå…? Inga hyror för ungdomsidrott, avgiftsfri kulturskola etc. etc.

Jag är en stor vän av kulturen och tycker att såväl idrotten som kulturen är värda ett bättre öde ån denna organisationsform. Från idrottens sida undrar jag var politikens och Förvaltningsledningens ambitioner är med tanke på kommunens visioner om Barn och Unga. Hur blir stödet för alla ansträngningar med att aktivera våra barn och ungdomar och aktivt arbeta för jämställdhet och integration? 

Jag tror på en egen Fritids-/Hälsoförvaltning som engagerar sig för idrott, friluftsliv, skärgård, natur, folkhälsa etc och hoppas även att kulturen får en organisation som på bästa sätt omhändertar och stimulerar alla intressen och inriktningar. För så här kan vi inte ha det!