Berika er med boule

Boule. Folke Björkman reagerar på att begreppet ”spela boule” används nedsättade i vissa kretsar (boulespelarna på bilden har ingen personlig koppling till innehållet i insändaren).

Boule. Folke Björkman reagerar på att begreppet ”spela boule” används nedsättade i vissa kretsar (boulespelarna på bilden har ingen personlig koppling till innehållet i insändaren).

Foto: Bengt-Åke Persson

Insändare2015-06-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Miljoner till lokala företag” var rubriken på en artikel i NSD den 8 juni. Fantastiskt trevligt att ”ett gäng äldre riskkapitalister” vill pumpa in 30 nya miljoner i lovande affärsprojekt i Norrbotten.

Man säger sig göra detta ”i stället för att mata duvor eller spela boule”.

Som ordförande i Kalix Bouleklubb reagerar jag mot detta tankesätt. Det går med all säkerhet bra, att både ägna sig åt dessa affärsprojekt och samtidigt få en tids avkoppling genom att spela boule. Men boule eller petanque som det heter på kontinenten är inte i första hand ett sällskapsspel, utan en tävlingssport och de som tävlingsspelar hinner nog inte med några riskkapitalistprojekt.

Bouleverksamheten har alltså både en social- och tävlingsinriktning. Därför några fakta: För att tävlingsspela krävs att man är medlem i en bouleförening och att man har tävlingslicens. Bouleförbundet har cirka 230 anslutna föreningar, 14 000 aktiva medlemmar och 6 000 licensierade spelare.

Norra Sveriges Bouleförbund har 20 aktiva föreningar och cirka 630 licensierade spelare. Boulesporten kan bedrivas från knatteålder till sen ålderdom.

Därför mina herrar riskkapitalister är mitt förslag, att Ni ägnar ett par eller några timmar per vecka åt att träffa trevliga boulespelare på de många boulebanor som finns i länet. Det tror jag, skulle öka Er kreativitet och livsglädje.