Barnen har rätt att känna till historien om arbetslivet

Jan-Ivar Johansson, som är med i en arbetsgrupp för ett Arbetslivsmuseum i Luleå skriver här en insändare och bifogar ett manifest.

Ett arbetslivsmuseum i Luleå behövs, enligt insändarskribenten. Arkivbild från SSAB.

Ett arbetslivsmuseum i Luleå behövs, enligt insändarskribenten. Arkivbild från SSAB.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2023-12-20 07:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns idag flera viktiga museer som bevarat minnen från det arbete och de arbetare som byggt den välfärd som vi nu lever i. Tyvärr måste man konstatera att mycket litet gjorts för att lyfta fram det arbete som generationer Luleåbor utfört förra seklet. 

Malmbanans vänner är det mest utvecklade av alla museer. Men Luleå behöver även ett arbetslivsmuseum.

2024 fortsätter vi arbetet med att få vårt samhälle att ge de människor, industrier och institutioner som medverkat till dagens välfärd ett ansikte och en plats i historien –  och inte minst i skolan, för att den uppväxande generationen som, utifrån kunskaper om den historiska plattformen, ska skapa en framtid för sig och för sina barn.
 

MANIFEST 

Det är människors arbete som byggt landet vi lever i. Deras insatser, maskinerna, verktygen och livsmiljön har sedan industrialismens genombrott glömts bort.

Minnet av detta måste få ett värde, för det var människornas arbete och liv som byggde välfärdssamhället. Bevara slotten och herrgårdarna, men glöm inte de som bodde i kojorna, Deras barn och barnbarn måste få känna stolthet och bekräftelse för arbetet som far- och morföräldrar gjorde under industrialismen.

I Norrbotten måste vi ta tag i och lösa problemen fossilanvändningen skapat. Då kommer kunskap, insikt och engagemang att behövas i nydaningen av samhället som krävs.

När Norrbotten närapå fördubblar invånarantalet så har barnen som ej hört berättelserna om historien rätt att få historien återberättad. Det gäller också nysvenskar från andra kulturer.

Vi vill se ett arbetslivsmuseum i Luleå där arbetets värde gestaltas och den historiska utvecklingen av arbetets alla aspekter levandegörs.