Att respektera urfolkens rättigheter är ett måste

Klimatförändringarna är påtagliga i Sápmi. Det regnar mitt i vintern. När kylan kommer bildas isbark på marken. Markvegetationen förändras. Vattnet i sjöar och älvar blir varmare och brunare. Ädelfisk som fjällröding hotas.

"Samernas urfolksrättigheter får inte kränkas av samhällets åtgärder i omställningen till ett fossilfritt samhälle".

"Samernas urfolksrättigheter får inte kränkas av samhällets åtgärder i omställningen till ett fossilfritt samhälle".

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-06-29 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samerna vittnar om att den globala uppvärmningen redan i dag försvårar livsvillkoren för växter, djur och människor.

Samtidigt planeras många av åtgärderna som måste till i klimatomställningen på samisk mark – genom gruvor, vindkraft och skogsbruk. Marken fragmenteras. Samebyarnas renbetesområden ser ut som mosaik.

Industriområden med vindkraft, kraftnät och vägar byggs på samernas traditionella marker. Vindkraften påverkar renarna, som skyr dessa områden. Viktiga renbetesområden och kalvningsland går förlorade.

Högsta domstolen i Norge fastslog 2021 att två vindkraftsanläggningar som hade uppförts i norska samers renbetesland bryter mot artikel 27 i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, ICCPR.

Utbyggnaden av vindkraft har ökat i Sverige. Ökningen sker framför allt i norra Sverige, som redan idag genererar ett elöverskott. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig och akut, men den måste vara rättvis. Mänskliga rättigheter – och urfolksrättigheter – måste stå i förgrunden när Sverige ska ställa om.

Kommunerna i södra Sverige (elområde 3 och 4), där behovet av el är som störst, stoppade störst andel vindkraftsprojekt och vindkraftverk jämfört med kommunerna i norra Sverige (elområde 1 och 2) under 2021. Det visar en kartläggning som kommunikationsbyrån Westander Klimat och Energi har gjort på uppdrag av branschorganisationen Svensk Vindenergi. Rapporten presenterades i mars 2022.

I södra Sverige stoppades 30 av 40 projekt, 75 procent.

I norra Sverige stoppades 9 av 19 projekt, 47 procent. 

I södra Sverige stoppades 551 av 637 vindkraftverk, 86 procent.

I norra Sverige stoppades 185 av 403 vindkraftverk, 46 procent.

Vid slutet av 2021 fanns det 4 754 vindkraftverk i Sverige. Enligt Energimyndigheten ligger 45 procent av dem i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland samt delar av Dalarna och Gävleborgs län, det som kallas elområde 1 och 2. Det är Sápmi, samernas traditionella marker.

Samernas urfolksrättigheter får inte kränkas av samhällets åtgärder i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Att respektera samers urfolksrättigheter är ett måste. Det är inget val. Inte för kommunpolitiker. Inte heller för riksdagspolitiker.