Jag hade förmånen att delta i arbetet när Torne-, Kalix- och Piteälven samt Vindelälven avsattas som nationalälvar. Det var 1993 och beslutet innebar att dessa älvar inte får byggas ut för vattenkraft. Det var dåvarande ministern Görel Thurdin (C) som ledde arbetet fram till beslut.
Jag misstänker nu att i varje fall någon av dessa älvar är hotad, kanske Kalix älv. I TV 4 den 12 mars 2024 propagerar professorn i fysikalisk kemi Bengt Nordén för en utbyggnad för elproduktion. Han anser att vattenkraft är det mest miljövänliga energislaget och att behovet av planerbar el är stort. Då handlar det om pumpvattenkraftverk där man fyller upp stora vattenmagasin att använda när vindkraften inte ger tillräckligt med el.
Att en och annan person lyfter frågan behöver inte betyda så mycket. Min misstanke beror mer på regeringens politik. De har kört fast i kärnkraftsspåret, anläggande blir mycket, mycket dyrare än vad Tidöpartierna trott och ligger för långt bort i tiden. Lägg till risken för radioaktiva utsläpp vid sabotage eller bombning i en orolig tid samt hanteringen av ämnet från gruva till slutförvar. Dessutom är tillgången till uran begränsad, det är ett ändligt mineral.
Jag tror därför att Tidöpartierna kastar lystna blickar på våra nationalälvar. Också för att man satt käppar i hjulet för havsbaserad vindkraft. De börjar få panik och det märks när tonläget ändrats till vindkraftens fördel efter flera förlorade år.
En annan spelare att hålla ögon på är förre näringsministern med mera, Anders Sundström. Han är involverad i industrisatsningarna i Norrbotten och är av vissa nästan helgonförklarad. Sundström skulle vara en tillgång för Tidöpartierna som murbräcka hos Socialdemokraterna.
Lösningarna måste sökas på annat sätt än att ge sig på älvarna. Det finns fortfarande mycket el att spara. Vindkraft kan ge vätgas till de stora förbrukarna och lager kan utjämna de perioder när vindkraften ger för lite. Genom att bygga ut kraftledningsnäten i Sverige och till och från Europa kan bortfall på ett ställe ersättas av ett annat. Det finns andra exempel där batterilagring är ett.
Är våra nationalälvar hotade?
Insändarskribenten Torsten Sandberg (c) från Kalix tror att nationalälvarna kan vara hotade i jakten på grön el. "Lösningarna måste sökas på annat sätt än att ge sig på älvarna" skriver han.
Lösningarna måste sökas på annat sätt än att ge sig på älvarna, skriver insändarskribenten.
Foto: Ulrika Vallgårda
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.