Anställ utbildad ungdom inom äldreomsorgen

Undersköterskan Kurt Åke Andersson i Kalix har synpunkter på svensk äldreomsorg.

Det finns sätt att få behålla erfaren personal och locka fler unga människor till äldreomsorgen, enligt insändarskribenten.

Det finns sätt att få behålla erfaren personal och locka fler unga människor till äldreomsorgen, enligt insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-10-27 06:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk äldreomsorg är i uppenbar fara att under de närmaste åren stå helt utan personal med rätt kompetens! 

Alla talar om vikten att erbjuda kompetensutveckling för personalen, men först måste vi väl ha intresserad ungdom att anställa? 

Den ungdom som ännu vill åta sig uppdraget att "slava för struntsummor med oskälig arbetsmiljö" sjunker i en allt snabbare takt! 

Allt handlar om hur vår omgivning ser på våra gamla och vilken status vi ger dom. Fyller dom någon funktion i samhället, vad bidrar dom med, drar dom in några pengar eller kostar dom bara en massa och hindrar våra övriga prioriteringar inom kommunal verksamhet att växa? 

Tanken från regeringen är väl att via våra kommuner fortsätta förlita sig på att anhörigvården för en billig penning räddar situationen och underlättar kommunernas ansvar att säkerställa platser för en trygg vård och omsorg? 

Avsevärt högre löneutrymme, förändrade arbetsvillkor med borttagande av varannan helgtjänstgöring och delade turer måste snarast tillhöra historien. Krav på en lägsta utbildning (undersköterska) med tillräckliga kunskaper i det svenska språket ska gälla from valet 2022. 

I och med detta finns ännu en chans att rädda kvar den erfarna personal som ännu förmår sig orka, men även fler unga människor som inser värdet i att ta hand om våra äldre på ett människovärdigt sätt!