I Sverige pågår ett arbete för att ställa om hälso- och sjukvården till en god och nära vård med primärvården som navet i sjukvården och i nära samverkan med sjukhus, kommuner och andra aktörer. Svensk Förening för Allmänmedicin (SFAM) är allmänläkarnas vetenskapliga och professionella förening. Vi har en bred erfarenhet av primärvård och värnar om att befolkningens samlade behov av vård ska tillgodoses, nu och i framtiden.
Tyvärr visar alla undersökningar att omställningen går åt fel håll. Norrbotten ligger i botten när det gäller hälso- och sjukvård. Vi har lägst andel läkare per invånare och Norrbottens befolkning har den kortaste medellivslängden i hela Sverige. När distriktsläkarföreningen under hösten kartlade bemanningen kunde regionen inte svara på hur många distriktsläkare som jobbar i vårt län. Ungefär samtidigt gjorde myndigheten för Vård- och omsorgsanalys en kartläggning av fasta läkare i primärvården och frågade då befolkningen, vilken visade att mindre än 10 procent av norrbottningarna har en fast läkare på sin hälsocentral. Förståeligt nog ligger även befolkningens förtroende för hälso- och sjukvården i Norrbotten i botten.
Primärvården i Norrbotten är idag pressad och det finns stora svårigheter med att rekrytera och behålla läkare. Ytterst drabbas folkhälsan i Norrbotten. I regionens egen rapport från 2024 framkommer att “regionstyrelsen inte helt har säkerställt att ändamålsmässiga åtgärder vidtas för att behålla samt attrahera medarbetare och chefer”, och det rekommenderas åtgärder rörande arbetsmiljö, möjlighet till fortbildning och kollegialt lärande.
Det som behövs är en tydlig väg framåt. Målet är redan klart: en välfungerande primärvård med en läkare per 1100 invånare. Det behövs en plan för hur vi inom de närmsta 10 åren ska nå dit. Andra regioner har redan antagit handlingsplaner för hur de ska nå full läkarbemanning. Regionledningen i Norrbotten har nu möjligheten att visa framfötterna genom att presentera en handlingsplan för hur vi ska vända situationen.
Vikten av samarbete mellan regionledning och läkargruppen är stor. Det misslyckade införandet av journalsystemet Millennium i Region Västra Götaland är ett aktuellt skräckexempel på vad som kan hända när ledning och beslutsfattare tappar förankringen med verksamheterna och verkligheten.
Vi som specialistförening kan en hel del om primärvård och vi samverkar gärna, så vi tillsammans kan skapa en bättre framtid och hälsa för norrbottningarna. Vi är trötta på att jämt vara sämst, är inte ni?