Det nya livetSkellefteå

Smällar, stolthet och en inställd grillfest

Vid en av de första sprängningarna stannade väggklockan hemma hos Anders och Elisabeth Hedström i Bergsbyn.
Vid en av de första sprängningarna stannade väggklockan hemma hos Anders och Elisabeth Hedström i Bergsbyn.

Väggklockan stannade efter en av de första sprängningarna. Men symboliken fick tji. Livet i Bergsbyn går vidare, även om skidspåret genom skogen försvunnit och den utlovade grillfesten inte blivit av. Nu planerar prästen att hålla en predikan på Tvivlarnas kulle.

Skellefteå 5 mars 2022 07:00

Han har tagit sparken till jobbet, den här kalla februarimorgonen. Kyrkan ligger på höjd vid Holmberget, med utsikt över delar av Bergsbyn och Skellefteälven.

undefined
Livet i Bergsbyn går vidare ungefär som vanligt. Vilket innebär att prästen Anders Hedström tar sparken till jobbet.

Det är drygt 3,5 år sedan Northvolts batterifabrik började byggas i det som tidigare var en skog med stigar, skidspår och en liten skogsbilväg. Prästen Anders Hedström klurar på svaret om hur byn förändrats.

– Det är ju alltid fördelar och nackdelar när det kommer något nytt. Folk reagerar olika. Vissa ser bara det positiva med utveckling och arbetstillfällen, medan andra oroar sig för hur deras vardag ska påverkas, säger han.

Kyrkan är en av samlingsplatserna i byn. Anders Hedström anser att den fungerat lite som en ventil.

– Hit får alla komma och tycka och tänka olika. Kyrkan har ingen åsikt och jag som präst lyssnar på alla. Jag har tystnadsplikt så jag kan inte berätta mer om vad som sagts. Men min känsla generellt är att ju mer folk fått veta, desto tryggare har man blivit.

undefined
"Kyrkan har ingen åsikt och jag som präst lyssnar på alla", säger Anders Hedström.

Skidspåret som tidigare löpte rakt mot utflyktsmålet Klinten, kullen med utsikt mot Boviken och havet, gör nu en omväg runt industriområdet. Familjen bor i ett hus ungefär 500 meter från fabriken. Däremellan finns idrottsanläggningen och vägen mot Skelleftehamn.

– Jag tycker om att åka skidor och förut var man snabbt på spåret och kunde släppa hunden. Den biten kan jag sakna. Samtidigt är det häftigt att se vad som händer i Skellefteå och livet i byn är ungefär som tidigare. Stämningen är god, säger Elisabeth Hedström, Anders hustru.

– Enkelheten är borta men byakänslan är kvar. Och vi som bor här har fått se våra hus öka i värde på ett sätt som man aldrig kunde drömma om, säger Anders.

undefined
Vid en av de första sprängningarna stannade väggklockan hemma hos Anders och Elisabeth Hedström i Bergsbyn.

Paret flyttade till Bergsbyn 2009.

– Skogsområdet planerades på 1980-talet för bostäder, men det blev inget av det. Vi visste att det var tänkt för industriområde när vi flyttade hit, men vi tänkte att "det blir aldrig något".

Där fick de fel. När Northvolt höll sitt första informationsmöte på Scandic i september 2017 var Anders på plats.

– Som närboende vill man veta saker. Jag var inte emot projektet men etableringen kändes gungig. Det jag reagerade mot den kvällen var att stämningen var osaklig. "Kom och bygg" var det enda som gällde. Jag försökte ställa frågor och blev utskälld av en annan mötesdeltagare som påstod att jag var negativ.

undefined
"Det var en väldig smäll". Den gamla väggklockan hos Anders Hedström stannade när det sprängdes men nu fungerar den prima igen.

Han beskriver ett socialt tryck som fanns i samhället och fick bybor att sluta sig i stället för att delta i debatten.

Men det första mötet följdes av fler. Anders Hedström anser att Northvolt varit transparenta och hållit byborna uppdaterade med möten och information via sms på ett sätt som skapat förtroende. Som när den gamla väggklockan i köket stannade efter en av de första sprängningarna.

– Det var en väldig smäll. Men då var Northvolt snabba med att ta kontakt och förklara. Det var något som inte gått exakt som de tänkt sig.

Eller när företaget bjöd på glögg och pepparkakor i december 2019.

– Trevligt bemötande och högsta ledningen på plats, lättillgängliga. Det kom mycket folk.

undefined
Anders Hedström, präst i Bergsby, besöker Tvivlarnas kulle.

Hösten 2021 hade Northvolt planerat att bjuda byn på grillparty, men det sköts upp på grund av pandemin.

– Det är symboliska gester där de vill visa att "vi uppskattar att ni står ut". Samtidigt är det jätteviktigt att få mötas. Jag hörde någon som tyckte att Peter Carlsson kunde fixa rabatt till byborna för köp av en Tesla eller en Cake, en elektrisk moped. Det var lite skoj. Vi ser fram emot det här. Hoppas grillpartyt blir av till våren.

Kritiken har mestadels handlat om buller och skakningar, uppger Anders Hedström.

– En del har störts av damm. Jag vet också de som säger sig ha fått sprickor i sitt hus, men jag har inte hört om något fall där det bevisats. Störningarna har lite grann blivit en vardag, och nu undrar man mest hur det ska låta när fabriken är klar om några år.

undefined
Förre tävlingsåkaren Ove Åström är enbart positiv till etableringen av Northvolts batterifabrik, trots att han mist det närliggande skidspåret genom skogen.

Förre tävlingsskidåkaren Ove Åström är född och uppvuxen på familjens fastighet på Diktorpsvägen.

– När jag var liten kallades jag "Ove i skogen" för jag var alltid i skogen. På jakt med farsan och hundarna eller ute med skidorna. Nu har jag förlorat skidspåret och fina kantarellmarker, men det finns skidspår och kantareller på fler ställen. Jag har ända från börjat varit positiv till bygget. Det här gagnar hela regionen, och genererar många arbetstillfällen. Man måste ge något för att få något, säger han.

undefined
"Jag har varit på varenda möte som hållits", säger Ove Åström.

Hustrun Kerstin Åström säger bestämt ifrån att vara med på bild. Men hon berättar att hon var skeptisk inledningsvis.

– Jag kände "varför ska de komma hit? Det här är ju vårt drömställe". Så kände jag, och fler med mig. Så nog har Ove fått kämpa med pessimister. Men jag har ändrat mig. Northvolt har sprängt så att dörrarna rört på sig i huset, men samtidigt har de varit väldigt bra på att sköta kontakter, säger Kerstin.

Hon är uppvuxen i Kiruna och minns protesterna när Norgevägen skulle byggas.

– Vi gick man ur huse för vi var rädd att den skulle påverka miljön, men det blev en väg i alla fall. Och en bra och viktig väg.

undefined
Sofie Eriksson anser att det finns en stolthet i Bergsbyn över att Skellefteå fick batterifabriken.

I korsningen av Getargatan och Johansgatan, strax intill pizzerian, träffar vi Sofie Eriksson, som tagit en lunchpromenad och passat på och kasta sopor på återvinningsstationen.

– Det är klart att sprängningarna märkts och att det känns tråkigt att skogen är borta. Men överlag är folk positiva, och det är jag också. Det finns en stolthet kring etableringen, att det blev Skellefteå som fick den, säger hon.

Innan vi lämnar byn tar vi tillsammans med Anders Hedström stigen till Tvivlarnas kulle, den välkända utsiktspunkten där Skellefteåborna samlades för att beskåda fabriksbygget. Den är öde. Utsikten är begränsad till de första gråa byggnaderna.

undefined
Anders Hedström planerar att hålla en predikan på Tvivlarnas kulle.

– Här kunde det stå 5-6 gubbar och snacka om hur stora plåtar som användes. Vissa hade kikare och kamera, riktiga proffs. Men jag vet inte om alla tvivlade på bygget. De flesta var nog mest nyfikna och intresserade.

Själv planerar Anders Hedström att hålla en predikan här. Kanske till sommaren.

– Jag tänker att temat kan vara samhällsansvar eller vår miljö. De batterier som tillverkas här kommer bidra till en renare värld.

Då återstår väl bara en sak då. Hur blir det med grillfesten?

– Det vore trevligt att kunna vara ute utan att frysa eller stå i slask. Det kan bli så att det dimper ned en inbjudan under våren, säger Sanna Bäckström, kommunikatör vid Northvolt.

undefined
Utsikt från Tvivlarnas kulle. Fabriksbygget pågår som bäst i Bergsbyn.
Bergsbyn

Bergsbyn ligger strax norr om Skellefteälven och ingår i Skellefteå tätort. Söder om älven ligger Södra Bergsbyn.

Befolkningen är cirka 2000 personer, som mestadels bor i de villaområden som byn består av.

Större mötesplatser är Svenska kyrkan, idrottsplatsen där föreningen Bergsbyns SK huserar och Skellefteå discgolfklubb som driver den etablerade discgolfbanan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!