SamhällsomvandlingenNorrbotten

Utredare: Nycklarna för bättre bostadsbyggande i Norrbotten

Peter Larsson har lämnat över sin slutrapport till regeringen. I den framkommer ett antal förslag som han tror kan underlätta bostadsbyggandet i Norrbotten. Mycket handlar om att minska risken för investeringar i byggandet av bostäder. Regeringen å sin sida utlovar fortsatt arbete med en strategi för Norra Sverige, vilket får kritik av Miljöpartiet.

Peter Larsson har regeringens samordnare för industrisatsningara i Norrbotten och Västerbotten, senast med fokus på att underlätta bostadsbyggande. Nu har han lämnat över sin slutrapport.

Peter Larsson har regeringens samordnare för industrisatsningara i Norrbotten och Västerbotten, senast med fokus på att underlätta bostadsbyggande. Nu har han lämnat över sin slutrapport.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2024-06-18 09:29

I sin slutrapport "Rapport från ett skeende" har regeringens utredare Peter Larsson sammanfattat ett antal förslag som, om dom genomförs, kan se till att bostadsbyggandet i tillväxtkommunerna i Norrbotten och Västerbotten håller takt med industrisatsningarna.

– Man kan säga att det handlar i grund och botten om att skapa en säkerhet så att man får igång bostadsbyggandet, säger Larsson.

Han menar att stöd investeringar i bostäder inte ska ses som en kostnad.

– Vi är rätt övertygade om att genom en garanti så kommer många investeringar att ske som sen leder till en mer utvecklad bostadsmarknad.

Att just behöva justeringar av kreditgarantier eller stöttning genom Norrlandsfonden är nödvändiga just på grund av att kommunerna som berörs, vid sidan av Skellefteå som brutit befolkningskurvan, ännu inte har sett satsningarna bära frukt.

– Utgångsläget är svårt från start, det är svaga bostadsmarknaden där omsättningen inte kan liknas vid ett storstadsområde. Risksättningen är högre och banker samt andra aktörer har inte vågat räkna hem att det kan utvecklas till en stark bostadsmarknad, sade Larsson vid regeringens pressträff där rapporten överlämnades.

Det är fortsatt tre huvudförslag för att stimulera bostadsbyggandet som lyfts fram i rapporten och som även nämndes i delrapporten i vintras.

Ett av förslagen bygger på att Norrlandsfonden ska få ett kapitaltillskott och kunna finansiera bostadsbyggande. Där har fonden i förra veckan tillsatt två piloter för att sätta formerna för en sådan lösning.

– Intressant att man redan nu gått igång för att testa hur man skulle gå till väga, om det skulle bli verklighet, säger Peter Larsson.

Det andra förslaget rör en ny kreditgaranti riktad mot expansionskommuner.

– Att skriva om förordningen med kreditgarantier just riktat mot expansionskommuner. De har inte fungerat inom ramen för garantierna vi har idag för det handlar om risknivåerna.

Ett annat förslag är att införa en hyresförlustgaranti.

– En hyresförlustgaranti för att ha en större trovärdighet mot industriaktörer som gör överenskommelser med bostadsaktörer och se till att alla behandlas lika.

Ytterligare ett antal förslag finns med i rapporten och ett av dessa lyfter länsstyrelsernas roll som samordnare där exempel är mötesforum som ”Bostäder i Norrbotten” samt ”Bostäder i Västerbotten”.

– Jag sjunger länsstyrelsernas lov. Man samtalar med varandra och reder ut frågetecken tidigt. Det är ganska billiga åtgärder som kan åstadkomma väldigt mycket.

För att upprätt hålla funktionerna skulle länsstyrelserna behöva ett antal miljoner vardera i anslag, säger Larsson.

Resultatet har synts från bland annat byggföretaget, tar Larsson som exempel.

– Byggföretagen säger att de genom dialogen kan halvera byggtiden och minska kostnaden med 25 procent.

Det sker genom bättre utnyttjande av både material och personal, förklarar Larsson.

I och med slutrapporten lämnar Peter Larsson uppdraget som regeringens utredare men i rapporten tar han även upp en del reflektioner för framtiden. Bland annat ser han ett behov av en särskild samordnare för Malmfälten framöver.

– Både Gällivare och Kiruna har i skrivelser indikerat att en sådan person behövts från start. Nu har LKAB ersatt, men det har varit kommunen som ska planera och genomföra, säger Larsson.

Något som kommunerna inte haft full kapacitet för.

– När man nu går in i en ny expansion är det nog viktigt att ha rent hus och att gå in med helt andra balansräkningar än vad man har idag, säger Larsson.

undefined
Infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) tog emot Peter Larssons rapport och berättade om regeringens arbete med att ta fram en strategi för Norrbotten och Västerbotten.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) tog emot rapporten och han inledde pressträffen med att redovisa regeringens arbete.

– Regeringens uppdrag är att det ska finnas goda förutsättningar för den gröna omställningen. Därför initierar vi arbetet med en strategi för Norra Sverige, den innefattar satsningar inom strategiska områden som energi, infrastruktur, bostäder och kompetensförsörjning. De hänger många gånger ihop. Det vi fokuserar särskilt på idag är bostadsförsörjning som är en förutsättning att lyckas.

Strategin kommer ta vara på samordnarens erfarenheter, sade Carlsson. 

Infrastrukturministern påminde om förra veckans inrättande av ett accelerationskontor som ska underlätta industrisatsningarna samt att Tillväxtverket har fått i uppdrag att ordna arbetet på nationell nivå och länsstyrelserna har fått uppdraget att stärka sin kapacitet att hantera målkonflikter som en följd av etableringarna.

undefined
Elin Söderberg (MP) välkomnar Peter Larssons rapport, men är kritiska att regeringen inte har fler konkreta förslag när det kommer till bostadsbyggandet i norr.

Elin Söderberg (MP), riksdagsledamot från Skellefteå, är kritisk till regeringen som hon menar agerar senfärdigt i frågan om bostadsbyggande i Norrbotten och Västerbotten.

– Det jag ser från regeringen är ett bristande ledarskap och ansvarstagande. Utvecklingen som sker är viktig, välkommen och nödvändigt. Den stärker Sveriges konkurrenskraft och är viktigt för hela Europas omställning, säger Söderberg.

– Här behövs därför ett tydligt ledarskap i alla delar så vi får en ordnad stark omställning. Istället får vi ett duttande från regeringen som i flera delar tar stora kliv bakåt.

Söderberg pekar bland annat på att regeringen avvecklat investeringsstödet för bostadsbyggande men också att regeringen plockade bort medel till länsstyrelserna som var avsedda för att främja bostadsbyggandet.

– Utredaren lyfter fram vikten av länsstyrelsernas arbete. Det är också en myndighet där det skulle behövs mycket större resursförstärkningar och där regeringen inte tillfört de resurser som krävts, trots att det flaggats för länge.

Söderberg välkomnar Peter Larssons utredning och ser väldigt positivt på förslagen.

– Det jag reagerar på är att detta är frågor som lyfts väldigt länge och att regeringen tagit steg bakåt när det behövs stora kliv framåt.

Hon hänvisar till att oppositionen lyft frågan i sina budgetmotioner och senast öronmärkte 2,5 miljarder kronor avsedda att stötta byggkonjunkturen i snabbt växande kommuner så som Skellefteå.

– Vi anser att det behövs snabba riktade insatser i närtid.

Vi har sökt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson för en kommentar om rapporten och regeringens arbete med riktade insatser mot Norrbotten och Västerbotten.