– De brottsfenomen som vi förväntar oss kommer inte att vara synlig på samma sätt som annan brottslighet. Ska vi upptäcka och påverka den måste polisen och samhället delvis utveckla nya förmågor. Den här satsningen möjliggör att vi kan höja tempot i vår kompetensutveckling, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef.
Miljardinvesteringarna i nya industrier har redan inletts, såväl i Skellefteå (Northvolt) som i Boden (H2 Green Steel). Ännu mer är på gång, exempelvis i Luleå och Malmfälten där SSAB och LKAB har planer. Med de följer tusentals gästarbetare från många olika länder.
De gigantiska satsningarna riskerar att dra till sig oseriösa aktörer som tummar på arbetslivsregler, kollektivavtal och andra lagar. Brottsligheten är välorganiserad och riskerar att konkurrera ut seriösa aktörer, samtidigt som den utgör ett hot mot individers säkerhet och undanhåller skattemedel från offentlig verksamhet.
Satsningen på polisregion nord innebär i ett första skede att 50 miljoner satsas på kompetenshöjning. Minst 400 polisanställda ska utbildas i tre olika delar:
- Utveckling och anpassning av omvärldsbevakningen.
- Kunskap om ekonomisk brottslighet.
- En stärkt förmåga att samverka med andra relevanta myndigheter.
Polisen ser även risker med att annan slags brottslighet också får fotfäste om man misslyckas med att stoppa arbetslivskriminaliteten, exempelvis prostitution, handel med vapen och knark, korruption, utpressning och bedrägerier.
– Vi ser att vi måste kompetensutveckla vår personal för att möta utmaningarna som följer, säger Frida Kröger Nygren, ordförande myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet och chef för underrättelseenheten i polisregion nord.
27 miljoner finansieras av Europeiska socialfonden och resten är myndighetens egna medel.
– Vår insats ska ses som ett av medlen för att motverka att investeringarna utnyttjas i kriminell verksamhet, säger Håkan Forsberg, generaldirektör vid svenska ESF-rådet.
Satsningen är en pilot och kommer att få uppföljningar i ett större nationellt projekt.
– Den här kompetensutvecklingsinsatsen hos polisen och berörda myndigheter är ett viktigt led i att förhindra kriminalitet och förebygga att unga tjejer och killar dras in i detta. Ett kvitto på att Socialfonden gör skillnad, säger, Emma Engelmark, regionchef vid Svenska ESF-rådet i övre Norrland.