Ett par veckor har gått sedan regeringen avtäckte satsningen på ett accelerationskontor för omställningen. Niklas Nordström ska vara frontfigur tillsammans med Kristina Alvendal, tidigare moderat stadsbyggnads-, och fastighetsborgarråd i Stockholm.
När NSD når honom befinner han sig i Långsel utanför Råneå.
Har besöket med det nya uppdraget att göra?
– Nej det är ett helt privat besök. Jag börjar med det nya uppdraget den 12 augusti, säger han.
Det har ofta varit turbulent runt Niklas Nordström. När han utropades till samordnare publicerade tidningen Affärsvärlden en granskning av Nordströms affärer där han suttit i styrelsen för flera konkursade bolag. Bland annat ordförande i teknikbolaget Bellpal som har miljonskulder hos Kronofogden.
Hur lämpligt är det med ditt nya uppdrag?
– Jag har lämnat det bolaget. Vi blev lurade av en amerikansk uppköpare, säger Niklas Nordström.
Men många norrbottningar minns nog också Nordströms uppmärksammade avgång som kommunalråd i Luleå 2019.
Det vill han helst inte prata om nu, utan är helt inriktad på sitt nya uppdrag som regeringens gröna industrisamordnare.
Kan du berätta om vad som låg bakom din plötsliga avgång?
– Det känns gammalt nu. Jag har inte fler kommentarer än jag gjort tidigare. Jag har många bra vänner kvar i Luleå och Norrbotten, säger han.
Tidigare har Peter Larsson varit regeringen samordnare för de gröna stora industrisatsningarna i norra Sverige. Han beräknade då att det behövs en befolkningsökning på omkring 100 000 personer i Norrbotten och Västerbotten för att klara satsningarna.
Det är något som ligger i bakgrunden i det arbete som Niklas Nordström nu ska göra.
– Vi för Peter Larssons uppdrag vidare, men vi har ett betydligt större mandat. Eftersom vi blir en egen myndighet kan vi också sluta avtal. Det gäller att samordna satsningarna mellan offentlig verksamhet och det privata näringslivet. För att klara att locka fler människor till norr så behövs det också bostäder, något som kommunerna ofta står för i samarbete med privata aktörer, säger han.
Några av kommunalråden i Norrbotten har krävt mer pengar av staten för att klara satsningarna. Vad säger du om det?
– Jag känner till det och det är stora åtaganden för kommunerna, säger Niklas Nordström.
Det ny accelerationskontoret ska bland annat öka tempot i beslutsprocesserna och gynna företagsinvesteringar som gör Sverige grönare och rikare. Man ska föreslå lösningar mot hinder och målkonflikter och föreslå en mer effektiv användning av befintliga medel. Uppdraget ska vara klart sista december 2026.
– Eftersom vi har en egen budget kan vi anställa fler och min uppskattning är att vi kommer att bli en handfull personer som jobbar med detta.
Kontoret kommer inte bara att arbeta med de gröna satsningarna i norr utan även med Gotland, Ludvika-området, Göteborg och Mariestad. Även Northvolts beslut nyligen att stoppa en planerad batterifabrik Borlänge, kan bli en av arbetsuppgifterna.
Kontoret får en huvudsekreterare som är placerad på regeringskansliet.
– Sen ska det också utses en grupp av statssekreterare som en del i organisationen, säger Nordström.
En fråga är hur man ska påskynda tillståndsprocesserna vid nya företagsetableringar.
– Här gäller det att hitta goda exempel till Facebooks etablering i Luleå där processerna gick snabbt.